Hof: 31 oktober oordeel 'blokkeerfriezen'

LEEUWARDEN - De 'blokkeerfriezen' die in hoger beroep gingen bij het Gerechtshof, krijgen donderdag 31 oktober te horen of ze straf krijgen voor het tegenhouden van de potentiële demonstranten van 'Kick Out Zwarte Piet' (KOZP).

Zoals gemeld gingen vijftien veroordeelden in hoger beroep. Tegen de meesten van hen heeft het Openbaar Ministerie dezelfde straf geëist als bij de rechtszaak. Een belangrijk verschil tussen de drie dagen durende zitting bij het Gerechtshof afgelopen week en die in de rechtbank vorig jaar, was dat er minder publieke belangstelling was. Ook de (landelijke) media toonden minder belangstelling.

De sfeer leek wat meer ontspannen volgens advocaat Tjalling van der Goot op Omrop Fryslân-radio. Belangrijk discussiepunt tussen de verdachten en hun verdedigers enerzijds en het Openbaar Ministerie (OM) anderzijds is, dat het OM vindt dat de 'blokkeerfriezen' geweld hebben gebruikt, dan wel daarmee hebben gedreigd.

Van der Goot merkt op dat er een belangrijk verschil is tussen 'verkeersagressie' en 'geweld' of 'dreigen met geweld'. Dit laatste vindt hij een overdreven uitdrukking.

Hij vraagt zich ook af of het blokkeren van de potentiële KOZP-demonstranten de doorslag heeft gegeven, omdat loco-burgemeester Pytsje de Graaf diezelfde middag besloot dat er geen demonstratie mocht komen vanwege het risico van ongeregeldheden. Het is afwachten of het Gerechtshof die kennis van belang vindt (dus voer voor juristen), of eerder 'voer voor historici'.