Sietse Bruinsma bij het kunstwerk.
Sietse Bruinsma bij het kunstwerk. Foto: Ingezonden

Kunstwerk toont verbinding tussen dorp Earnewâld en de zomerhuisjes

EARNEWALD - Ontwerper en vervaardiger Sietse Bruinsma bedacht 'It skouke tusken it reid' toen de Stichting Piet de Vries hem benaderde om een sculptuur te maken die de verbinding en relatie aan moest geven tussen de zomerhuisjes in De Alde Feanen en 'it doarp Earnewâld'. Corrie Brada-van Balen Walter onthulde zondagmiddag 22 september de sculptuur samen met Sietse Bruinsma.

Mevrouw Brada (83) is een van de oudste bezitters van een zomerhuisje in De Alde Feanen. Al is zij al op leeftijd, toch geniet zij volop van haar zomerhuisje; vanuit haar huis in Leeuwarden met auto én het schouwtje, een reis van drie kwartier. De Stichting Piet de Vries Huis gaf opdracht het kunstwerk te laten maken. De stichting waakt over het oeuvre en het voormalige woon- en kantoorpand van de bekende Leeuwarder architect Piet de Vries (1897-1992).

Bruinsma (zelf eigenaar van een zomerhuisje) werd als geboren en getogen Earnewâldster gevraagd voor deze opdracht en vertelde dat hij het een grote eer en genoegen vond de sculptuur te mogen maken. Hij kent als geen ander de cultuur van 'de ene kant' én 'van de overkant' en verwoordt op een anekdotische manier door middel van het schouwtje de heen en weer bewegingen tussen het dorp en de zomerhuisjes. In overleg met de gemeente Tytsjerksteradiel en de Stichting Piet de Vries en dorpsbelang werd als passende locatie voor het kunstwerk de toegang en tevens uitgang van het Earnewâldster dorpscentrum gekozen aan de Weifeart.