Plattegrond van uitbreidingsplan Houtigehage-West.
Plattegrond van uitbreidingsplan Houtigehage-West. Foto: Ingezonden illustratie

Houtigehage mag binnenkort uitbreiden aan westzijde

HOUTIGEHAGE - Aan de westkant van Houtigehage kunnen binnenkort wellicht maximaal 23 nieuwe woningen worden gebouwd: eerst hooguit 13 en later nog eens maximaal tien woningen.

Het gaat om een lap grond die aan de oostkant wordt begrensd door de straat Spitsbergen en aan de noordkant door de Dominee Visscherwei. Westelijk ligt de Fabryksloane. In het plannetje zijn straten (naar het zuidwesten) getekend in het verlengde van de Wâldstrjitte en de Dwarstak. Ook twee waterpartijen en groen plus bomen maken deel uit van het nieuwbouwplan (zie illustratie).

Bouwbedrijf Van der Woude uit Gorredijk is de projectontwikkelaar. Het bedrijf heeft nog geen ontwerpen van de woningen beschikbaar, want de planologische procedure is nog niet ten einde. Het bestemmingsplan buitengebied moet nog door de gemeenteraad van Smallingerland worden aangepast.

Zestien jaar is er voor geijverd, zegt voorzitter van Dorpsbelang Houtigehage Jille Pultrum. De belangrijkste oorzaak waarom de nieuwbouw zo lang op zich laat wachten,ligt volgens Pultrum bij de gemeente Smallingerland. "De gemeente hie de lêste alve jier gjin aktyf grûnwervingsbelied. De gemeente hat wol miljoenen ôfboekt op 'Vrijburgh'."

"De flagge kin hast út!"

Maar hij is nu blij dat het plan zover gevorderd is, dat er zicht komt op nieuwbouw. "Ik wol net seure en piipje", zegt Pultrum, "yn prinsipe kin de flagge no hast út!" Of dit nieuwbouwplan voldoende zal zijn om aan de (lokale) vraag te voldoen, durft Pultrum niet te zeggen. "Oanbod kreëarret fraach yn de wenningmerk fan hjoeddedei. As minsken witte dat der wenten beskikber binne, dan melde sy har wol."

Vorig jaar heeft Pultrum samen met andere 'kleine' dorpen in de gemeente aangedrongen op snelle nieuwbouw, bijvoorbeeld om mensen die scheiden binnen deze dorpen te kunnen huisvesten. "Mar dat idee stiet los fan dit plan, dat al 16 jier âld is."
De eerste fase van dertien woningen betreft twee woningen aan de Dominee Visscherwei, vijf woningen aan het verlengde van de Wâldstrjitte en zes woningen aan het verlengde van Dwarstak.