De Piipegaeltsje Sjongers zingen al 25 jaar jaar shanty's en 
zeemansliederen.
De Piipegaeltsje Sjongers zingen al 25 jaar jaar shanty's en zeemansliederen. Foto: Ingezonden

Jubileumfeest Piipegaeltsje Sjongers

ROTTEVALLE - Een 25-jarig jubileum voor de Piipegaeltsje Sjongers is zeker een reden voor een feest dat wordt gevierd in het MFC it Werflân in Rottevalle, met optredens van 'de Piipegaeltsje Sjongers', een verrassingsact en The Barnfinds op zaterdag 28 september. De entree is vrij en de aanvang 19.30 uur. Iedereen is van harte welkom.

Voor de tweede Rottefalster Sjong & Muzykjûn in 1994 werden een aantal heren gevraagd om te zingen op het open podium. Er werd gretig gehoor aan gegeven. Shanty's en zeemansliederen kwamen op het programma en het eerste optreden in de Herberg van Smallingerland werd een groot succes. "Hier gaan we mee door" was de reactie en al snel breidde de groep zich uit tot zo'n twintig man. Er waren veel mooie optredens op festivals, tehuizen, dorpsfeesten, jubilea, straatfestivals en maritieme evenementen in binnen- en buitenland. Nu 25 jaar later en nog steeds even enthousiast heeft het koor leden (zangers en muzikanten) zien gaan en komen, maar nog steeds is er een vaste kern vanaf het begin.

Het repertoire is steeds uitgebreid, maar de Piipegaeltsje Sjongers bleven op koers wat het zingen van zeemansliederen en shanty's en in de loop der jaren bleef ook de keuze voor een relatief klein koor met begeleiding op trekharmonica's. Het koor heeft geen geluidsinstallatie om mee te sjouwen en geen heel orkest, zo zijn ze zich altijd blijven onderscheiden van de meeste shanty en zeemanskoren.

Aan het aantal boekingen die nog op de agenda staan te zien zullen ze voorlopig vrolijk doorgaan met zingen en optreden.