Drachtster Gymnastiek Combinatie doet recordpoging handstand maken, 7 juli 2018. 594 mensen deden mee. IJsland scoorde in mei 2018 al 607.
Drachtster Gymnastiek Combinatie doet recordpoging handstand maken, 7 juli 2018. 594 mensen deden mee. IJsland scoorde in mei 2018 al 607. Foto: Archieffoto: Marchien Klappe

Drachten in 2020 'European city of sport'?

DRACHTEN - De gemeente Smallingerland, zeg maar Drachten, wil meedingen naar de titel 'European city of sport' in 2020, volgend jaar dus. B. en w. stellen er dit jaar 7.500 euro voor beschikbaar en volgend jaar 30.000 euro.

Hiermee hoopt het college de ambitie 'brons' te halen. Dat betekent dat in de sport- en beweegagenda één sport centraal wordt gesteld. 'Zilver': drie sporten, met extra activiteiten en een congres, 'goud': vijf sporten uitgelicht, plus een congres.

De erkenning 'European city of sport' "gaat uit van de verbindende waarde van sport in het algemeen, de bijdrage die sport levert aan de kwaliteit van leven, aan het psychisch en fysiek welbevinden, en aan de sociale inclusie in het bijzonder", meldt de gemeente. ('Inclusie is bedoeld als het tegenovergestelde van 'uitsluiting'; red.).

"De gemeente Smallingerland onderschrijft deze waarden en kent een goede accomodatiebasis en gedegen sport- en beweegbeleid. Reden voor het college de gemeente te kandideren voor European City of Sport 2020.'

Een doelstelling van de gemeente is ook: versterking van de relaties rondom topsport in het algemeen en, met het oog op de lokale zwembadontwikkeling, de KNZB en NOC*NSF in het bijzonder (status zwemmen en waterpolo).

Het zogeheten 'bidbook' had eigenlijk al in juli ingeleverd moeten worden bij de betreffende Auditcommissie (soort jury), maar de gemeente heeft uitstel aangevraagd. Het 'bidbook' wordt nu deze maand ingeleverd. De beoordeling door de 'jury' staat gepland in november.

Dit jaar is geen enkele Nederlandse gemeente Europese stad van sport.