Middeling bij een ontslagvergoeding

LEEUWARDEN - Ytzen Siderius van Siderius Belasting Advies is al vele jaren actief als belastingadviseur voor particulieren. Hij merkt dat niet iedereen op de hoogte is van bepaalde handige mogelijkheden.

"In de jaren na de economische crisis zijn veel meestal oudere werknemers uit het arbeidsproces gegaan. Velen vrijwillig maar ook heel veel onvrijwillig. Gelukkig ontving men vaak een riante afkoopsom of ontslagvergoeding. Tot aan 2015 was het toegestaan om dit bedrag in een stamrecht onder te brengen. De jaren hierop volgend kon er dan een bedrag uit deze pot opgenomen worden om de WW-uitkering mee aan te vullen. Deze spreiding van opname voorkwam dan belastingbetaling tegen het hoogste tarief van 52%.

Vanaf 2015 kwam deze mogelijkheid te vervallen en moest er over de ontslagvergoeding direct afgerekend worden met de fiscus. Dit in de meeste gevallen tegen het hoogste tarief. Dit was zeer nadelig voor de werknemer, want hierdoor moest behoorlijk meer belasting betaald worden dan bij de stamrechtconstructie het geval was.

Wel bestaat er een mogelijkheid om dit verschil weer te compenseren door het jaar van het hoge inkomen met twee aangesloten jaren te middelen. Bijvoorbeeld de jaren 2015, 2016 en 2017, als de jaren maar aaneengesloten zijn. In veel gevallen gaat het om forse bedragen.

Bij mijn werkzaamheden als belastingconsulent kom ik regelmatig in contact met oud-werknemers die van deze regeling niet op de hoogte zijn of die weleens iets hebben opgevangen, maar nooit daadwerkelijk tot actie zijn overgegaan. Bij middeling is het van belang dat er een grondige analyse wordt gemaakt van welke jaren hiervoor het meest in aanmerking komen. Meestal is dit het jaar dat de ontslagvergoeding is ontvangen met de twee opvolgende jaren. Hierna moet een middelingverzoek opgesteld worden. Dit hoeft dus niet in de periode van maart/ april te gebeuren, maar kan het gehele jaar door. In vrijwel alle gevallen wordt dit verzoek binnen zes weken behandeld door het regionale belastingkantoor.

Het recht op middeling vervalt 36 maanden na het definitief worden van de laatste aangifte van een bij de middeling betrokken belastingjaar. Indien u dus de jaren 2015, 2016 en 2017 wilt middelen en de aangifte over 2017 is op 20 augustus 2017 definitief geworden, dan is middeling nog mogelijk tot 20 augustus 2020. Mocht de aangifte over 2015 of 2016 nog niet definitief zijn dan geldt de datum dat dit alsnog gebeurt.

Het blijkt dat veel werkgevers zich niet geroepen voelen ex-werknemers, voor wie dit heel belangrijk kan zijn, hierop te attenderen. Toch denk ik dat de werkgevers hier wat laten liggen en dat deze houding op gespannen voet staat met de zorgplicht."

Ytzen Siderius | 0653618491 |
ytzensiderius@gmail.com

Filmkafé Bagdad

WERGEA - Op vrijdag 27 september om 20.30 uur vertoont Filmkafé Bagdad de film Becoming Astrid, een biografisch drama over Astrid Lindgrens jonge jaren. Als jonge vrouw maakte Astrid Lindgren een gebeurtenis mee die haar diep trof en het verdere verloop van haar leven zou bepalen. De vrouw die stoere heldin Pippi Langkous verzon was zelf natuurlijk ook geen watje.
Entree € 7.50 (incl. kopje koffie/thee). Op de hoogte blijven van het programma? Mail filmkafebagdad@gmail.com.