Verplicht regenwatersysteem bij rechter

BURGUM - Op verzoek van de gemeente Tytsjerksteradiel komt er een rechtszaak tegen diezelfde gemeente. Het college van b. en w. wil weten of het kopers van woningkavels had mogen verplichten een regenwatersysteem af te nemen bij de aankoop van een vrije woningkavel.

In het meest ongunstige scenario moet de gemeente 1,7 miljoen euro schadevergoeding betalen aan alle circa 175 eigenaren die vielen onder de betreffende verplichting. De verplichting is inmiddels ingetrokken, nadat er veel klachten kwamen over technische storingen en hoge onderhoudskosten.

Twee eigenaren van zo'n regenwatersysteem starten na overleg met de gemeente een juridisch proces om hier duidelijkheid van de rechtbank over te krijgen. Over dit regenwatersysteem is al sinds deze verplichte aanschaf gedoe: de aanschaf was duur, er waren veel storingen en het onderhoud was zodoende ook duur. De verplichting is daarom inmiddels weer ingetrokken. De meeste storingen zijn nu wel verholpen, aldus de gemeente.

Zo'n regenwatersysteem maakt in beginsel hergebruik van regenwater mogelijk. Dit is beter voor het milieu en bespaart drinkwater. Vandaar de verplichte koppelverkoop van bouwkavels en zo'n systeem, sinds 2009 en tot vorig jaar.

Toen de gemeente de zaak na vele klachten bestudeerde, ontstond er twijfel of de gemeente op basis van artikel 122 van de Woningwet de aanschaf van de regenwatersysteem had mogen verplichten. Vandaar de rechtszaak. Wanneer die dient is nog niet bekend.