Wethouder Jonker tapt water in het Nordwin College. Directeur Jaap van der Heide en de leerlingen Simon Rinsma en Edze van der Meer wachten.
Wethouder Jonker tapt water in het Nordwin College. Directeur Jaap van der Heide en de leerlingen Simon Rinsma en Edze van der Meer wachten. Ingezonden foto

Watertappunten in v.o. Achtkarspelen

BUITENPOST - Op alle scholen voor voortgezet onderwijs in Achtkarspelen is het tappen van drinkwater sinds vorige week makkelijker en leuker. Het Lauwers College en het Nordwin College in Buitenpost schonken 16 september de eerste bidons vol na de opening van de watertappunten in beide kantines.

OSG Singelland in Surhuisterveen plaatste vorig jaar al een watertappunt in haar nieuwe schoolgebouw. "Het drinken van water past bij een gezonde leefstijl, het helpt bij het behalen en behouden van een gezond gewicht. We willen kinderen stimuleren om meer water te drinken in plaats van frisdrank", aldus wethouder Margreet Jonker (CU) van Achtkarspelen.

Ook op basisscholen en bij sportaccommodaties krijgt water drinken extra aandacht. Op schoolpleinen van basisscholen door heel Nederland worden in de komende twee jaar zo'n duizend nieuwe watertappunten gebouwd. Resultaat van het Nationaal Preventieakkoord.

Tot en met 14 oktober kunnen alle basisscholen zich inschrijven voor een subsidie voor de aanschaf, aanleg en onderhoud van een watertappunt. Inschrijven voor deze subsidie kan via https://www.gezondeschool.nl/advies-en-ondersteuning/subsidie-watertappunt.

De gemeente Achtkarspelen stimuleert ook sportverenigingen om jongeren meer water te laten drinken, bijvoorbeeld door ondersteuning bij het plaatsen van buitenwaterkraantjes. Aanmelden hiervoor kan bij Willemijn Meijer (JOGG-regisseur): w.meijer@ggdfryslan.nl.

De watertappunten zijn onderdeel van de campagne 'Drink Water' van JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht). Elf procent van de 12-18 jarigen in Achtkarspelen heeft overgewicht, iets hoger dan het Friese gemiddelde.