Ook over de hypotheekrenteaftrek ging het in de Miljoenennota.
Ook over de hypotheekrenteaftrek ging het in de Miljoenennota. Foto: Pixabay

Hypotheek oversluiten nu aantrekkelijk?

DEN HAAG - De financiële overheidsplannen voor 2020 werden op Prinsjesdag gepresenteerd. Vereniging Eigen Huis wijst op een aantal zaken in de Miljoenennota waarmee huiseigenaren te maken kunnen krijgen.

Met ingang van 2020 wordt het hoogste tarief waartegen hypotheekrente kan worden afgetrokken versneld afgebouwd met 3%. Voorheen daalde dit tarief met 0,5% per jaar tot 49% in 2019. In 2020 daalt het tarief naar 46%.

Ben je van plan je hypotheek over te sluiten en val je onder het hoogste aftrektarief? Dan kan het aantrekkelijk zijn om nog dit jaar de hypotheek over te sluiten. De oversluitkosten en boeterente zijn dan tegen een hoger tarief aftrekbaar dan volgend jaar.
Heb je een hypotheek bij de Volksbank (SNS, Regiobank, ASN en BLG), NIBC of bij Munt-hypotheken? Dan heb je de mogelijkheid om de rente 6 maanden vooruit te betalen. Die rente kun je dan aftrekken tegen het aftrektarief van 2019. Neem daarvoor tijdig contact op met de adviseur of de geldverstrekker.

Het kabinet wil huiseigenaren compenseren voor de versnelde beperking van de hypotheekrenteaftrek. Daarom gaat het eigenwoningforfait voor woningen met een woz-waarde tussen de € 75.000 en € 1.060.000 omlaag met 0,05 %. In 2020 komt het tarief voor het eigenwoningforfait voor deze woningen dan uit op 0,6 %. Voor huiseigenaren is dat gunstig. Als het eigenwoningforfait daalt, wordt de aftrek eigen woning hoger; dit kan leiden tot een hogere belastingteruggave.