FNP, CDA en VVD in onderling overleg over nieuwbouw in Tytsjerksteradiel.
FNP, CDA en VVD in onderling overleg over nieuwbouw in Tytsjerksteradiel. Foto: Actief Media

"Versnel nieuwbouw in hele gemeente"

BURGUM - De (woning-)nieuwbouw moet in heel Tytsjerksteradiel zo mogelijk worden versneld, nu het kabinet Rutte III extra geld beschikbaar wil stellen voor nieuwbouwwoningen.

Dat heeft de meerderheid van de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel donderdagavond in de vorm van een motie gevraagd aan het college van b. en w. Aanleiding was een zinnetje op de laatste pagina van een notitie van b. en w. over de stand van zaken aangaande het 'College-uitvoeringsprogramma' (Cup). Daar staat letterlijk: 'Wat willen we: versneld bouwcapaciteit creƫren in Burgum."
De VVD-fractie stelde voor 'Burgum' te wijzigen in 'Tytsjerksteradiel'. Volgens wethouder Gelbrig Hoekstra stond zoiets ook al in de notitie Ze citeerde: "We ontwikkelen een nieuwe woonvisie. (...) We bouwen naar aard, schaal en behoefte in ieder dorp van de gemeente."

Korte schorsing

De FNP-fractie vroeg een korte schorsing, om met CDA en VVD te kunnen overleg. Het resultaat was, dat de FNP de motie steunde, evenals de hele oppositie. Alleen de coalitiefracties CDA en ChristenUnie stemden tegen de motie, die het dus haalde met een ruime meerderheid: 15 voor- en acht tegenstemmen.