Gedeputeerde Poepjes en wethouder Bouwman laten zich informeren in Garyp door dorpsbewoners en Enerzjykoöperaasje Garyp.
Gedeputeerde Poepjes en wethouder Bouwman laten zich informeren in Garyp door dorpsbewoners en Enerzjykoöperaasje Garyp. Foto: Ingezonden

Garyp goed voorbeeld hoe dorpen energiezuiniger te maken

GARYP - Tytsjerksteradiel doet met het dorp Garyp mee aan de 'Proeftuin Aardgasvrije Wijken' van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De eerste drie woningen zijn afgesloten van het gas. Donderdag lieten gedeputeerde Poepjes en wethouder Bouwman zich informeren.

De aanpak in Garyp is een mooi voorbeeld dat laat zien hoe gezamenlijk met de inwoners woningen aardgasvrij kunnen worden gemaakt. Garyp, in samenwerking met de Enerzjykoöperaasje Garyp, wil het project uitbreiden zodat het nog beter als voorbeeldfunctie voor de gehele provincie kan dienen.

De provincie Fryslân heeft een incidentele subsidie van 250.000 euro toegekend. Deze wordt gebruikt voor extra begeleiding van bewoners, het versnellen van het project, aanvullende communicatie en het kunnen faciliteren van het onderwijs.

De gemeente Tytsjerksteradiel heeft van het Rijk in totaal bijna 5,7 miljoen euro ontvangen voor het project in Garyp. Doel is ongeveer 700 woningen aardgasvrij te maken, onafhankelijk van fossiele energiebronnen en zoveel mogelijk energieneutraal.

Bij de eerste drie woningen is dat nu gerealiseerd. In de woningen zijn maatregelen getroffen om energie te besparen door bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen. Daarnaast zijn er aanpassingen gedaan om de woning te verwarmen met bijvoorbeeld een warmterugwininstallatie of een warmtepomp.

Het huis van de familie Albada wordt binnen het project ingezet als modelwoning. Zij zetten geregeld hun deuren open om geïnteresseerden te informeren over de stappen die je kunt zetten om zonder aardgas te wonen. Donderdag deden ze dat voor de gedeputeerde en de wethouder. De provincie wil graag samenwerken om zo invulling te geven aan de provinciaal geformuleerde energiebespaardoelstellingen. De proeftuin 'Aardgasvrij Garyp' versterkt de kracht van het dorp en leidt tot praktische voorbeelden, kennis en innovatie voor de gehele provincie. Landelijk en provinciaal is Garyp een van de beste voorbeeldprojecten om dorpen energiezuiniger te maken door energiebesparing en het duurzaam opwekken van de resterende energiebehoefte.