Gerrit Breteler.
Gerrit Breteler. Foto: Anja@Photography

Vernieuwende colleges Gerrit Breteler

NES - Kunstschilder, muzikant en schrijver Gerrit Breteler start binnenkort in Theaterkerk Nes met een nieuw soort college. Aan de hand van één schilderij, dat hij tijdens vier cursusochtenden maakt, neemt Breteler deelnemers mee in het ambacht van de schilderkunst én het filosofische verhaal erachter. Aanmelden kan nog.

Of hij even wilde invallen als docent voor de Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan. Een college over de Verlichting moest het worden. Het onderwerp paste precies in het straatje van Gerrit Breteler. Het beviel zelfs zo goed dat het hem inspireerde tot het geven van colleges over de 'Verdieping van de schilderkunst'. Breteler: ,,De colleges zijn bedoeld voor mensen die interesse hebben in kunst, maar die ook vragen hebben over de wereld waarin we leven. Ik lees veel boeken over de Verlichtingsfilosofie uit de zeventiende eeuw. Door de veranderingen in het denken veranderde ook de beeldende kunst. Het zorgde voor een geweldige dynamiek. En nog steeds. Aan de hand van het schilderij, probeer ik samen met de cursisten duidelijkheid te krijgen in deze complexe theorie. Ik zal daarbij refereren aan muziek, boeken en schrijvers. Zo hoop ik anderen weer aan te steken literatuur te lezen. En andersom zal dat ongetwijfeld ook gebeuren.''

De deelnemers kunnen met de opgedane inspiratie thuis aan het schilderen slaan.

De colleges vinden plaats op de vrijdagen: 27 september, 4 oktober, 11 oktober en 18 oktober van 10.00 - 11.30 uur in de Theaterkerk Nes. Meer informatie of aanmelden kan via: info@theaterkerknes.nl / 06-41605898.

Zie ook: www.theaterkerknes.nl