Wim Haalboom (vrijwilliger Tûk), wethouder Andries Bouma, Jitske Stavenga (vrijwilliger Trynergie), Hans Hoogersteege (vrijwilliger Tûk), Bram Bril (van Omrin), sponsors Rudmer en Alida de Vries van Drowa en rechts Eeuwe de Vries en Reinder Koster van Stichting Trynwâlden op de kaart.
Wim Haalboom (vrijwilliger Tûk), wethouder Andries Bouma, Jitske Stavenga (vrijwilliger Trynergie), Hans Hoogersteege (vrijwilliger Tûk), Bram Bril (van Omrin), sponsors Rudmer en Alida de Vries van Drowa en rechts Eeuwe de Vries en Reinder Koster van Stichting Trynwâlden op de kaart. Foto: Actief Media

Tryn's Rock werd een duurzaam festival dankzij Trynergie

GYTSJERK - Tryn's Rock in Gytsjerk startte zaterdag met de ondertekening van een overeenkomst tussen de stichting Trynwâlden op de kaart en de coöperatie Trynergie. Wethouder Andries Bouma van de gemeente Tytsjerksterdiel zei even daarvoor bij zijn openingsspeech mooie woorden over de samenwerkingsverbanden in de Trynwâlden die het dorpsleven duurzamer, socialer en goedkoper maken.

Stichting Trynwâlden op de kaart organiseert jaarlijks een viertal evenementen: Tryn's Rock, Tryn's Winterconcert, Tryn's Kristkuier en Tryn's Swing.

Via energiecoöperatie Trynergie kopen inwoners van de Trynwâlden (doelgroep 10.000 mensen) groene energie in voor een prijs die gelijk of lager is dan de prijs die wordt gehanteerd door de drie grote energieleveranciers Eneco, Essent en Nuon," vertelt woordvoerder Jitske Stavenga. "We zijn een coöperatie, we werken zonder winstoogmerk en uitsluitend met vrijwilligers. De inkomsten die Trynergie genereert met haar activiteiten, vloeien op verschillende manieren terug naar de dorpen in de Trynwâlden."

De ondertekening van de overeenkomst tussen Trynwâlden op de kaart en Trynergie had alles te maken met dit terugvloeien. "Leden van Trynergie mogen zelf aangeven welke vereniging zij willen begunstigen. Hoe meer leden aangeven dat hun begunstigde Stichting Trynwâlden op de kaart is, hoe mooiere feesten wij voor het dorp kunnen organiseren", zegt Eeuwe de Vries.

Trynsrock werd dankzij de samenwerking met Trynergie een duurzaam festival. Niet alleen draaide het feest op groene stroom, ook organisaties uit het netwerk van Trynergie waren aanwezig en droegen hun steentje bij. Omrin was er met een familiespel waarbij het doel was 'afval' zo te scheiden dat 'de grijze bak' zo leeg mogelijk bleef. In de tent werd getapt in recyclebare glazen wat het festivalafval reduceert met 80% en de elektrische deelauto van de Trynwâlden (de Tûk) stond bij de ingang. Vrijwilligers Wim Haalboom en Hans Hoogesteger deelden folders uit: "Het is een nieuw initiatief, wij laten onze dorpsgenoten graag laten zien dat ze voor slechts 35 euro per dag (of 20 euro per dagdeel) verder vrijwel kosteloos rijden in onze gezamenlijke auto."