'Tiny houses' staan al in Hurdegaryp, in de Van Weerden Poelmanstraat.
'Tiny houses' staan al in Hurdegaryp, in de Van Weerden Poelmanstraat. Foto: Actief Media

Achtkarspelen: "Open voor tijdelijke woningen"

BUITENPOST - B. en w. van de gemeente Achtkarspelen staan open voor het bouwen van tijdelijke woningen ('opstapwenten') en voor het bouwen van 'tiny houses' (kleine woningen). Dit laatste alleen binnen de bestaande bebouwde kommen, "met nader in de woonvisie te definiƫren kenmerken en voorwaarden." Bovendien dient het initiatief te komen "vanuit de doelgroep zelf."

Dat schrijft het college aan de gemeenteraad. In die brief wordt ook gewezen op (tijdelijke) mantelzorgwoningen. Die moeten weer verdwijnen, "wanneer de mantelzorg komt te vervallen en niet plaatsvindt in het kader van formele zorg."

De raad had b, en w. gevraagd te kijken naar zowel tijdelijke woningen als 'tiny houses'. Een nadere invulling moet nog volgen in een nieuwe woonvisie van de gemeente. Die moet er komen als gevolg van de nieuwe omgevingswet, die waarschijnlijk in 2021 van kracht wordt.

Het college benoemt vijf 'speerpunten' voor die woonvisie: 1. Investeren in de bestaande woningen (denk aan het energiezuinig maken en het omschakelen van fossiele naar schone energie). 2. Zorgvuldige inzet op nieuwbouw: bouwen naar aantoonbare behoefte, zonder (als gemeente) een maximum te formuleren. 3. Voldoende betaalbare en beschikbare sociale huurwoningen, oftewel een actieve zoektijd van een half jaar tot een jaar. En aansluiten bij een monitoringssysteem dat wordt ontwikkeld door de Vereniging Friese Woningcorporaties. 4. Wonen met zorg(verlening): langer zelfstandig wonen met zorg aan huis, door betere samenwerking met betrokken organisaties. 5. Streven naar leefbare dorpen: schoon, heel en veilig, dankzij goede afspraken over wie wat doet met de woningcorporaties.