Fruitdag bij De Spitkeet in Harkema

HARKEMA - Op zaterdag 28 september wordt op het park van De Spitkeet in Harkema van 11.00 tot 15.00 uur de jaarlijkse Fruitdag gehouden. Op het terrein van het museum staan ruim 30 fruitbomen van oude rassen waaronder sinds kort ook enkele oude Friese rassen.

Om meer bekendheid aan die oude rassen te geven wordt ieder jaar in september door de 'Vrienden van het Oude Fruit' in samenwerking met museum De Spitkeet deze dag georganiseerd. Hier vinden dan diverse activiteiten plaats.

Zo is er een tentoonstelling van een groot aantal oude fruitrassen waar bezoekers ook eigen fruit kunnen laten determineren als ze van elke soort vijf stuks meenemen. Bovendien kan men van de oude rassen proeven en informatie krijgen over de aankoop van deze bomen. Van dit fruit worden allerlei producten gemaakt zoals jam, compote en appelmoes.

Er is een wedstrijd van wie de langste appelschil kan schillen en er is een mooie fruitmand beschikbaar voor diegene die het gewicht van deze goed gevulde mand kan raden.

Ook zijn er vele producten te koop zoals peulvruchten, wâldbeantsjes, kalebassen, zelfgemaakte jam, honing, zelfgemaakte bakproducten en mooie bloemcreaties. Natuurlijk is het ook mogelijk om voor een zacht prijsje lekkere appels en peren van de 'spitkeetbomen' te kopen.

De entree voor het bezoeken van de fruitdag is gratis. Vrij parkeren.