Het zwarte paard Bokser (Hans Koekkoek):
Het zwarte paard Bokser (Hans Koekkoek): "Napoleon (Hendrik Mulder, midden) hat altyd gelyk. Ik sil wol hurder wurkje." Foto: Actief Media

Iepenloft Opsterlân speelt Animal Farm

HEMRIK - Sinds mei zijn 31 spelers van Iepenloft Opsterlân onder leiding van regisseurs Job de Roo en Eline de Vries aan de slag gegaan om het stuk 'Animal Farm' ('De bistepleats') gestalte te geven. Als gevolg van het weer was de eerste volledige uitvoering vorige week vrijdag (zie foto), in Openluchtheater Sparjebird bij Hemrik.

Er zijn nog voorstellingen op 18, 21, 25, 26 en 27 september, steeds vanaf acht uur 's avonds. De vormgeving is bedacht door Afke Manshanden. In samenwerking met een groot aantal vrijwilligers is een mooi toneelbeeld gerealiseerd. De rollen worden neergezet door kinderen en volwassenen. De gevarieerde 'live' muziek wordt gespeeld door de bekende Spijkerpakkenband uit Opsterland. De vermakelijke én leerzame voorstelling is geschikt voor jong en oud.

De inhoud van de fabel van de Engelse schrijver George Orwell is als volgt: dse beesten van Wassenaar's boerderij worden onderdrukt, opgesloten en krijgen te weinig eten. Ze komen in opstand tegen de vijand: de mens. Onder leiding van de varkens wordt de boer eruit gegooid en bouwen de beesten een betere wereld. Hoera! Er wordt geleefd volgens de principes van het Animalisme: iedereen is gelijk. Maar sommige beesten zijn al snel meer gelijk dan andere… En dan rijzen de problemen de pan uit!

Orwell liet zich inspireren door de Russische revolutie en wat daarna kwam: de heerschappij van Lenin en Stalin. Animal Farm neemt het publiek mee. Met grote helderheid laat het stuk zien hoe hebzucht en macht verschrikkelijke gevolgen kunnen hebben.
Zie ook: www.iepenloft-opsterlan.nl