Doeke Fokkema voorzitter Doarpswurk

GARYP / RAERD - Oud-wethouder Doeke Fokkema (CDA) van Tytsjerksteradiel volgt Roelof Bos (oud CDA-wethouder in Dantumadiel) op als voorzitter van Doarpswurk. De zittingsperiode van Bos was afgelopen. Het bestuur heeft Fokkema op 27 augustus benoemd.

Fokkema: "Ik bin rekke troch de ynset fan in soad frijwilligers foar Doarpswurk. Dat mei wol wat mear útdroegen wurde en wurdearre wurde. Der hearsket no in ûnterjochte beskiedenheid by de frijwilligers. Doarpswurk is in prima 'ekspertisesintrum', mar net elkenien wit dat. Wy moatte dat mear útdrage."

Doeke Anne Fokkema (64) is opgegroeid in Wirdum. Na eerst werkzaam te zijn geweest in het onderwijs, werd hij directeur van Gezinszorg Tytsjerksteradiel, later opgegaan in Thuiszorg De Friese Wouden. Van 2002 tot 2018 was hij wethouder van de gemeente Tytsjerksteradiel. Daar had hij onder andere plattelandsbeleid in portefeuille. Vanuit die functie beoordeelde hij Mienskipsprojekten voor Streekwurk en schreef hij mee aan het Leaderproject Noordoost-Fryslân.

Doarpswurk praat volop mee over de invulling van een nieuw netwerk van leefbaarheidsinitiatieven. "Voor Doarpswurk staat daarbij het belang van een goede ondersteuning en begeleiding van dorpsbelangen, dorpshuizen en burgerinitiatieven voorop. Die ondersteuning is ook nodig bij de invoering van de Omgevingswet. In de nieuwe wet ligt de nadruk op gebiedsontwikkeling en de initiatieven 'van onder op'", meldt directeur Hendrik Jansen van Doarpswurk.