Uitvoerder Harry Bomers (Haafkes B.V.) bereidt de nieuwbouw van de nieuwe sporthal in Burgum voor.
Uitvoerder Harry Bomers (Haafkes B.V.) bereidt de nieuwbouw van de nieuwe sporthal in Burgum voor. Foto: Actief Media

Start bouw nieuwe Westermar in Burgum

BURGUM - Hoofdaannemer W.J. Haafkes en Zonen B.V. is druk met de fundering van de nieuwe sporthal op het sportcomplex Koningland in Burgum. Twee jaar geleden brandde het toenmalige gebouw af. Het nieuwe gebouw moet in de herfst van volgend jaar in gebruik worden genomen.

"Er werken gemiddeld dagelijks tien tot twintig mensen aan deze klus", vertelt projectleider Frank Nijhuis van aannemersbedrijf Haafkes uit Goor. "We werken veel samen met lokale bedrijven. Voor ons als hoofdaannemer is dit qua grootte een normale klus. Sporthallen bouwen en onderhouden wij vaker. We zijn onder andere gespecialiseerd in sportvloeren", aldus Nijhuis.

Vorige week is officieel de 'eerste paal' geslagen door wethouder Gelbrig Hoekstra. In juli werd het contract met Haafkes gesloten. De nieuwe sporthal moet bijna energieneutraal worden, "mei in opsje foar folslein enerzjyneutraal", aldus architect Pieter Schievink van Alynia architecten uit Harlingen.
De nieuwe sporthal krijgt een grotere kantine dan de oude. Ook komt er een nieuw hoofdveld en een tweede kunstgrasveld, op verzoek van de door fusie tot stand gekomen voetbalvereniging FC Burgum.

De gemeenteraad van Tytsjerksteradiel was in februari verdeeld over hoe het sportcomplex er in de toekomst ruimtelijk uit komt te zien en wat de vernieuwing mag kosten. Maar een grote meerderheid steunde deze aanpak, zodat de nieuwbouw nog op tijd (voor 1 oktober) kon beginnen, om de brandverzekeringsvergoeding van drie miljoen euro veilig te stellen.