Met een finishfoto werd beslist dat 
Joakim Zuidema uit Burgum (rechts) de winnaar was.
Met een finishfoto werd beslist dat Joakim Zuidema uit Burgum (rechts) de winnaar was. Foto: Bram Buruma.

Joakim Zuidema grijpt zege in Wielerronde Hallum

HALLUM - Net als in 2018 werd op de dag voor de Bartlehiem Skeelertocht de Wielerronde van Hallum verreden. Joakim Zuidema uit Burgum ging het best om met de omstandigheden en wist de zege te grijpen, al kwam Arjen Bos nog bijzonder dichtbij.

De eerste ronden bleef iedereen bij elkaar en pas na een ronde of negen was het Werner van der Meer die de eerste vluchtpoging ondernam. Hij bleef zo'n tien minuten koers voorop met een maximale voorsprong van slechts tien seconden. Vervolgens was het één van de 'local he ro's', Anton Wiersma, die ten aanval trok. Hij fietste een iets grotere marge dan Van der Meer bijeen, maar ook hij bleef niet lang weg.

Nadat bekend was geworden dat de jury de wedstrijd met enkele ronden inkortte wegens het barre weer, was het vervroegd tijd voor de finale. De laatste vluchtpoging kwam op naam van Gerben Gerbrandij. Maar ook hij werd door het peloton weer in de kraag gevat, zodat niets een massasprint meer in de weg stond. In die sprint gingen Joakim Zuidema en Arjen Bos gelijk op, maar na bestudering van de fotofinish bleek eerstgenoemde net ietsje eerder zijn wiel over de finish te hebben gedrukt. Het verschil bedroeg slechts 0,012 seconde! Miente Steensma mocht als nummer drie ook het podium op. 1. Joakim Zuidema, Burgum. 2. Arjen Bos, Bolsward; 3. Miente Steensma, Drachten; 4. Ruben Marinus, Zwagerbosch. 5. Gerben Gerbrandij, Nijland. 6. Philip Sijbrandi, Bolsward. 7. Hendrik Poelstra, Hallum. 8. Pieter Dijkstra, Hallum. 9. Bonne Aans, Drachten. 10. Klaas Poortinga, Burdaard.