SWA bezorgd over toekomst mantelzorg

BUITENPOST - Bewoners van Achtkarspelen zijn in toenemende mate afhankelijk van zogeheten mantelzorg. Wat dreigt is dat steeds minder mensen in staat zijn mantelzorg te verlenen. Hiervoor waarschuwt directeur-bestuurder Riekele T. Heida van Stichting Woningbouw Achtkarspelen (SWA).

Heida deed zijn verhaal donderdag tijdens een bezoek van de gemeenteraad van Achtkarspelen. De raad was er op werkbezoek en maakte ook een bustochtje langs woningen van SWA en te verwachten woningbouwlocaties.

De gemiddelde huisbezetting in Achtkarspelen over alle koop- en huurwoningen gerekend bedroeg in 2018 in Achtkarspelen 2,36 personen, tegenover landelijk 2,1. Wanneer de 'gezinsverdunning' zich voortzet, zal een daling van bijvoorbeeld 2,36 naar 2,2 personen per woning in Achtkarspelen de bouw van honderden woningen vereisen.

SWA is voor behoud van gasaansluitingen. Door de energie van zonnepanelen kan met elektrolyse waterstof worden gewonnen. Die kan aan het aardgasnet worden toegevoegd, aldus SWA. Deze techniek wordt binnenkort toegepast op en in het eigen kantoor van SWA, is de verwachting.