"Meeste damherten afschieten"

LEEUWARDEN - De meeste damherten in Fryslân moeten worden afgeschoten. Dit is een besluit van Gedeputeerde Staten van Fryslân. De Faunabeheereenheid Fryslân (samenwerkende jagersverenigingen) maakt hiervoor een plan, meldt de provincie.

Van nature komen damherten niet voor in Fryslân. Toch leven er groepen damherten in het Lauwersmeergebied (minimaal 50), bij Dokkum (circa 40), bij Oranjewoud/Katlijk (zo'n 150) en in de omgeving van Elsloo (ruwweg 20).

Deze populaties zijn allemaal voortgekomen uit illegaal losgelaten of uit dierenparkjes ontsnapte damherten. Uit onderzoek blijkt dat de populatie damherten steeds sneller groeit. Dit vergroot de kans op aanrijdingen en toenemende schade aan natuur en overlast. Damherten zijn groter dan reeën, wat de impact van een aanrijding groter maakt.

Er mag wat de provincie betreft hooguit één kleine groep damherten in leven blijven. Er zijn meerdere redenen voor dit besluit: de (overstekende) damherten leiden vaker tot verkeersongelukken, ze beschadigen de natuur, nemen snel toe in aantal en zijn eigenlijk geen inheemse, maar (nageslacht van) losgelaten of uitgebroken dieren.

Beschermde diersoort

Alle damherten afschieten mag niet. Ze zijn namelijk een beschermde diersoort. Dat geldt ook voor ontsnapte damherten die een tijd in het wild hebben geleefd. De faunabeheereenheid (FBE) gaat een plan opstellen. Na goedkeuring door Gedeputeerde Staten kunnen deze jagers een ontheffing aanvragen om het beheer uit te voeren.