Tytsjerksteradiel: bewuster met afval bezig

BURGUM - Met in totaal negentien verschillende maatregelen willen b. en w. van Tytsjerksteradiel proberen de hoeveelheid afval in de gemeente fors te beperken. De meest opvallende maatregel is het ééns per drie weken ophalen van het restafval, in plaats van ééns per twee weken.

Een ander punt dat in het oog springt, is de hoogte van de afvalstoffenheffing, zowel voor eenpersoons als voor meerpersoons huishoudens. De kosten (en dus ook het tarief van de heffing) nemen tot en met 2021 toe.

Wordt het nieuwe beleid doorgevoerd, nemen de kosten daarna tot en met 2025 geleidelijk iets af. Hetzelfde geldt voor de hoogte van de heffing. Zonder beleidswijziging zullen de kosten, en dus ook de heffing, stijgen naar gemiddeld 200 euro per huishouden.
Als de raad op 19 september instemt met het 'Grondstoffenbeleidsplan', begint de gemeente nog dit jaar met een bewustwordingscampagne: let op afval bij boodschappen doen en probeer (nog) meer aan de bron te scheiden (met name papier en groente-, fruit- en tuinafval). Het overige afval wordt vooreerst met behulp van nascheiding door Omrin gescheiden tot zoveel mogelijk herbruikbaar materiaal.