Jos de Mul gaat in zijn lezing in Drachten in op democratie, 
populisme en vrijheid van meningsuiting.
Jos de Mul gaat in zijn lezing in Drachten in op democratie, populisme en vrijheid van meningsuiting. Foto: Michelle Muus

Lezing Jos de Mul over populisme

DRACHTEN - Jos de Mul, een landelijk en internationaal zeer gerespecteerd filosoof, houdt op donderdagavond 19 september een lezing in de Doopsgezinde kerk in Drachten, aanvang 19.30 uur, entree: € 4,00.

De lezing wordt gehouden in het kader van het zevende Cultuurhistorisch jaar in Smallingerland met als thema: Media, onder de titel 'Van ganzenveer tot i-Pad'. De avond wordt georganiseerd door het Filosofisch Café Drachten in samenwerking met Smelne's Erfskip.

Sinds het begin van het millennium heeft het populisme wereldwijd een grote vlucht genomen. Populisten zijn er in vele soorten en maten, maar wat ze allemaal delen is demagogische stijl van politiek bedrijven met behulp van beledigende woorden, persoonlijke aanvallen en verdachtmakingen. Dat draagt in belangrijke mate bij aan de verruwing van de omgangsvormen. Nederland is daarop geen uitzondering.

Het hedendaagse populisme kan echter niet goed begrepen worden zonder daarbij de rol van het internet en met name sociale media als Twitter en Facebook in ogenschouw te nemen. Deze nieuwe media hebben het politieke landschap in een aantal opzichten ingrijpend getransformeerd.

In zijn lezing zal Jos de Mul ingaan op deze transformatie en de implicaties daarvan voor onze parlementaire democratie, vrijheid van meningsuiting en persvrijheid.

Prof. dr. Jos de Mul is hoogleraar wijsgerige antropologie aan de Erasmus School of Philosophy. Behalve wetenschappelijk werk publiceert hij ook regelmatig essays voor een breder publiek.