Gemeenteraad, griffie en b. en w. van Noardeast-Fryslân bij Inmarsat bij Burum.
Gemeenteraad, griffie en b. en w. van Noardeast-Fryslân bij Inmarsat bij Burum. Foto: Actief Media

'Grote oren' bij Burum weg? Dit jaar valt besluit

BURUM - De 'grote oren', oftewel de schotelantennes voor satellietcommunicatie in Burum, maken nog zeker kans in Noardeast-Fryslân te blijven staan.

Dat zei locatiemanager Gerard Duursma vrijdagmiddag tijdens een excursie van de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân, onder andere bij dit opvallende bedrijf in de gemeente. Duursma verwacht dat het besluit over het al dan niet (moeten) verhuizen nog dit jaar valt. De kwestie heeft alles te maken met de komst van het 5G-netwerk voor mobiele communicatie. Dat netwerk maakt gebruik van dezelfde frequenties als de satellieten van Inmarsat.

Duursma vertelde dat op de locatie in Burum ongeveer 45 mensen in dienst zijn van de eigenaar, het bedrijf Inmarsat, met hoofdvestiging in Londen. "Maar met aanvullende werkgelegenheid gaat het om ongeveer zestig arbeidsplaatsen."

Hij telt niet de medewerkers mee van de geheime diensten AIVD en MIVD die ook schotelantennes hebben op het terrein. "Die zitten vlakbij de ingang aan de zuidwestkant, onze schotels staan verder van de ingang af."
Inmarsat is een op de beurs genoteerd bedrijf dat tegen commerciële tarieven satellietcommunicatie levert aan bijvoorbeeld scheepvaart, wereldhavens, luchtvaart, vliegtuigen en overheden.

"De Amerikaanse overheid is onze belangrijkste klant. Bijvoorbeeld voor de persoonlijke communicatie van Amerikaanse militairen in het buitenland met het thuisfront."

Diverse raads- en collegeleden toonden zich bereid in te zetten voor het behoud van de schotelantennes bij Burum. "Het is niet niks, zo'n internationaal bedrijf binnen de gemeentegrenzen!" zei burgemeester Hayo Apotheker.