Voorzitter Obeth Tuhumury van Kumpulan Gemadra bij bamboeriet in zijn achtertuin.
Voorzitter Obeth Tuhumury van Kumpulan Gemadra bij bamboeriet in zijn achtertuin. Foto: Actief Media

Kumpulan Gemadra viert 20-jarig jubileum

DRACHTEN - Eind jaren vijftig en begin jaren zestig van de vorige eeuw gingen veel Molukkers in Nederland wonen. Nooit hadden de toenmalige KNIL-militairen en hun gezinnen verwacht zich permanent in Nederland te vestigen. Hun verblijf zou immers van tijdelijke aard zijn.

Inmiddels woont deze groep én hun nageslacht al bijna zeventig jaar in Nederland en zijn de tweede, derde en vierde generatie ingeburgerd in de Nederlandse samenleving. Zes ouderen van de eerste generatie begonnen twintig jaar geleden de Kumpulan Gemadra (Kumpulan = vereniging; Gemadra = Generasi Maluku Drachten).

Het doel was en is nog immer: de Molukse cultuur in stand houden en doorgeven aan jongere generaties. "Maar ook aan overige belangstellenden," beklemtoont voorzitter Obeth Tuhumury uit Drachten.

In Club Champino aan de Zuidkade 70 in Drachten wordt vrijdag 13 september het vierde lustrum van deze vereniging gevierd. Iedereen die 'iets' heeft met de Molukse gemeenschap in Nederland is welkom. De zaal is vanaf 20.00 uur open, het eerste muzikale optreden wordt rond 21.00 uur verwacht, van onder andere Roy Tuhumury uit de Molukken en de band Soultrain.

De ouders van voorzitter Tuhumury hoorden bij de eerste generatie Molukkers in Nederland. "De zelfstandige Molukse staat op de Molukken is er nooit gekomen en daarom zijn ze nooit teruggekeerd", zegt hij. De meeste Molukkers uit Drachten werkten bij de Drachtster vestiging van Philips. "Ik heb er zelf ook gewerkt. Door extra scholing in deeltijd kwam ik in het sociaal werk terecht."

Kumpulan Gemadra heeft zo'n 140 actieve leden/donateurs. Maar iedereen die zich verbonden voelt met de Molukse gemeenschap is welkom. "Op onze bijeenkomsten, die we een paar keer per jaar houden, wordt gesproken over de Molukse geschiedenis, maar het gaat ook om familiebanden, om cultuur, muziek, dansen en eten. Zo ook tijdens de jubileumbijeenkomst in Club Champino, Zuidkade 70 op vrijdag 13 september", meldt de voorzitter.