De Zijl in Dokkum is komende dagen in feeststemming. Geniet van muziek, de challenge, straattheater en grachtzwemmen bij de Admiraliteitsdagen.
De Zijl in Dokkum is komende dagen in feeststemming. Geniet van muziek, de challenge, straattheater en grachtzwemmen bij de Admiraliteitsdagen. Foto: Actief Media

Admiraliteitsdagen in Dokkum 5-9 september

DOKKUM - Van morgen, donderdag 5 september tot en met zondag 8 september staat de stad Dokkum in het teken van de Admiraliteitsdagen: veel muziek, straattheater, rondvaarten, lekker eten en drinken, sportieve en kermisachtige activiteiten. Alles in en bij het centrum van Dokkum.

Het nieuwe element dit jaar is 'The challenge of the admiraal': iedereen die een béétje waaghals is, kan er aan meedoen. Het speelt zich af door de hele stad: je klimt over hindernissen, gaat over het water, je hersens worden getraind en je uithoudingsvermogen getest.
Het evenement is tussen donderdagvan 10.00 tot 21.00 uur.
Op het hoofdpodium, over de Zijl heen gebouwd, komen diverse bekende artiesten en bands, zoals Alice Springs (donderdagavond), bigband Opus 3, Mooi Wark en The Night Fligjht (vrijdagmiddag en -avond), Racoon en The Dirty Daddies (zaterdagavond), Adje in concert met Piter Wilkens en Daniël Metz (zondag op de namiddag).

Vrijdagmiddag kan een ieder meedoen aan improvisatietheater op de Markt en zaterdag overdag is er straattheater door de hele binnenstad.
Er is ook elke dag een reuzenrad op De Markt, een voedselmarkt op de Diepswal en er zijn de 'Higland Games' (sporten voor sterke mannen en vrouwen) op De Helling.

Zondagmiddag is er tweemaal 'grachtzwemmen'. De eerste keer een prestatietocht van 500 meter (van 12.00 tot 12.45 uur) en de tweede keer een wedstrijd over 1852 meter (ter hoogte van het Hellinghûs in het centrum).

Oude schepen ontbreken niet tijdens de 'Admiraliteitsdagen', want de naam is ontleend aan de tijd dat er een zeemacht in Dokkum gevestigd was. De organisatie houdt rekening met honderdduizend bezoekers in vier dagen.