Als molenaar maak je deel uit van het cultureel erfgoed.
Als molenaar maak je deel uit van het cultureel erfgoed. Foto: Ingezonden

Vrijwillig molenaar worden? Meld je aan

SUMAR - Molens maken als industrieel erfgoed deel uit van de geschiedenis van het landschap. Net als kerktorens zijn molens eeuwenoude landmarken, oriëntatiepunten voor bewoners en bezoekers van een streek. Het is erfgoed dat behouden moet blijven voor toekomstige bewoners en wandelaars.

Althans, dat vinden de vrijwillige molenaars van korenmolen De Hoop in Sumar: "Of die mening gedeeld wordt door Sumar en omgeving weten wij eigenlijk niet. Slechts één 86-jarige molenaar woont in Sumar."

Om molens in stand te houden is natuurlijk geld nodig, veel geld. Gemeente Tytsjerksteradiel, provincie en het Rijk ondersteunen de molen. Het huidige kabinet geeft 325 miljoen extra geld uit voor erfgoed en monumenten, met name voor kerkgebouwen. "Maar met geld alleen kom je er niet. Een stilstaande molen is gedoemd om te verdwijnen."

Vrijwilligers zijn nodig om molens te laten draaien, te onderhouden en te exploiteren. Het afgelopen jaar is geprobeerd om nieuwe vrijwilligers bij de molen te betrekken. Ze kunnen als leerlingmolenaar de kneepjes van het vak leren en met bezoekers de geschiedenis van de molen delen. Slechts één bewoner van Garyp toonde een uurtje enthousiast belangstelling. Daarom doen de huidige molenaars nu een verzoek aan de vrouwelijke bevolking van Sumar en omgeving om de stoute schoenen aan te trekken en te solliciteren als vrijwilliger, als leerlingmolenaarster. De molen is iedere zaterdag van 9.00 tot 14.00 uur open.