De naam van de gefuseerde school in Noardburgum is onthuld: De
Klimstien.
De naam van de gefuseerde school in Noardburgum is onthuld: De Klimstien. Foto: Ingezonden

Scholenfusies veelal uit nood geboren

JISTRUM / NOARDBURGUM / DRACHTEN - Wat vijftien jaar geleden nog onmogelijk leek (met uitzondering van de Master Frankeskoalle in Earnewâld), blijkt nu steeds vaker praktijk: fusies van christelijke en openbare dorpsscholen.

Jistrum en Noardburgum

Vorige week vonden in Jistrum en in Noardburgum de openingen plaats van een nieuwe basisschool. In beide dorpen is de openbare basisschool met de christelijke basisschool gefuseerd. In Noardburgum gaan OBS De Oerstek en CBS Immanuël samen verder. De nieuwe school werd feestelijk geopend door wethouder Andries Bouwman (CU) van Tytsjerksteradiel. De naam en het logo van de nieuwe school aan het Marijkepaed 2 werden onthuld: De Klimstien. Tevens is een prijs uitgereikt aan de bedenker van de schoolnaam, Aaltsje Vriesinga.

Bernemienskip de Greide

In Jistrum is OBS It Iepen Stee met CBS De Finne gefuseerd. Tijdens het dorpsfeest in juni is de nieuwe naam van de school al bekend gemaakt: 'Bernemienskip de Greide', aan de Buorrefinnewei 2. Het logo werd vorige week onthuld tijdens de opening van de nieuwe school op de eerste schooldag.
Beide scholen vallen onder PCBO Tytsjerksteradiel. De fusie is tot stand gekomen naar aanleiding van een onderzoek door de gemeente Tytsjerksteradiel naar de instandhouding van de kindvoorzieningen. In beide dorpen vond het onderzoek naar de fusie in goede harmonie plaats.

De Tille, De Zwaai en De Saffier

Obs De Tille in Drachten is in de zomervakantie gerenoveerd. Maandag 26 augustus was de feestelijke heropening. Diezelfde middag werd ook de nieuwe naam van VSO De Zwaai onthuld: De Saffier. Wethouder ter Keurs was bij de heropening van beide scholen aanwezig.

Het gebouw is aangepast aan het onderwijs van deze tijd, met een heus leerplein, nieuwe toiletgroepen, een nieuwe personeel- en directiekamer, nieuwe vloeren, plafonds en ledverlichting. De school is in volledig eigentijdse kleuren geschilderd. Het is sinds maandag ook een Integraal Kindcentrum. Dit betekent dat er in de school ook voor-, tussen- en naschoolse opvang is van 'Vandaag'.

Obs De Tille in Drachten gerenoveerd

"Met het Integraal Kindcentrum erbij heeft de school nu veel meer te bieden. Het laat ook zien dat deze school zich ontwikkelt en mee gaat met deze tijd. Het International Primary Curriculum, afgekort IPC-onderwijsmodel, waar jullie dit schooljaar mee gaan werken, is heel vernieuwend. Dit is uniek voor Drachten", aldus wethouder ter Keurs.

De naam De Saffier is door de kinderen bedacht. De Saffier straalt positiviteit uit en staat voor goed onderwijs, voor goede
begeleiding van de kinderen en voor grote betrokkenheid. Iedereen kan zijn talent ontwikkelen en doet dit op zijn of haar eigen manier. Ook is het plein helemaal opnieuw ingericht.