Oproep waterschap: meld oppompen van water

LEEUWARDEN - Wetterskip Fryslân roept alle bedrijven en particulieren die water onttrekken aan de bodem, op dit aan het waterschap te melden.

Bij grondwateronttrekking van minder dan zestig kubieke meter water per uur is een melding verplicht. Wie meer of sneller water oppompt, moet een vergunning aanvragen. In de omgeving van het Drents-Friese Wold (Friese kant) bleken onlangs zestien (boeren-)bedrijven geen 30 (registratie), maar 55 putten te benutten voor grondwater.

Of die verhouding ook in de rest van de provincie opgaat, onderzoekt het waterschap nog. "Doordat er meer putten gebruikt worden dan er geregistreerd zijn, hebben wij geen duidelijk zicht op de hoeveelheid water die uit de grond wordt gepompt. Ook de mogelijke invloed
op de natuur is nog niet duidelijk."
Er komt dit najaar een voorstel aan het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân om meer onderzoek te doen naar grondwateronttrekkingen. "Daarbij willen wij ook weten wat de invloed van die onttrekkingen is op de natuur."

Het onttrekken van grondwater uit de bodem kunnen bedrijven en particulieren melden via omgevingsloket online (externe website).