Mogelijk botulisme in vijvers Drachten

DRACHTEN - In vijvers tussen Alferhof en St. Jansberg en in de vijver aan de Nachtegaalstraat in Drachten zijn vorige week meerdere dode eenden en zeevogels gevonden. Vermoedelijk gaat het om botulisme, meldt de gemeente Smallingerland.

"Heeft u een hond? Laat uw huisdier dan niet in deze vijvers zwemmen. Dieren die in besmet water zwemmen kunnen ernstig ziek worden", waarschuwt de gemeente.

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging, veroorzaakt door een bacterie die veel voorkomt in water met een laag zuurstofgehalte. Voor deze bacterie zijn temperaturen boven 20°C en een eiwitrijk milieu, zoals een dode vogel, ideale omstandigheden. De bacterie vermeerdert zich dan zeer snel en scheidt daarbij de giftige stof botuline af. Dit heeft vooral schadelijke gevolgen voor dieren in het water, zoals watervogels en vissen.

Drie tot zeven dagen na de besmetting kunnen de botulisme-symptomen bij dieren ontstaan: braken, misselijkheid, diarree, spierzwakte, verlammingen, niet meer eten of drinken en het meest extreem: ademhalingsspieren verlammen waardoor het dier sterft.

Heeft uw hond in een van deze vijvers gezwommen en denkt u dat het dier besmet is? Neem dan contact op met uw dierenarts. Vindt u een ziek of dood dier in de buurt van een vijver? Neem dan contact op met de dierenambulance: 0512 515153.

Op zwemwater.nl vindt u actuele informatie over veilig en schoon zwemwater.