Henny Bouius (bij de bal) toonde zich in de tweede helft een ware aanvoerder. Scan de foto en bekijk ook het filmpje.
Henny Bouius (bij de bal) toonde zich in de tweede helft een ware aanvoerder. Scan de foto en bekijk ook het filmpje. Foto: Actief Media

Harkemase Boys heeft "alles goed foarinoar"

HARKEMA - Na twee overwinningen aan het begin van het seizoen, een vernieuwd grasveld op het hoofdveld en een gerenoveerde tribune is voorzitter Albertus Boonstra van Harkemase Boys een blij mens. "Wy binne dik tefreden!"

De 'readsjes' wonnen hun eerste bekerwedstrijd tegen VVSB in Noordwijkerhout op 17 augustus met 2-4. Een week later volgde de eerste competitiewedstrijd, thuis tegen VVOG uit Harderwijk. Na een moeizame, want onrustige eerste helft (0-0), ging het na de theepauze een stuk beter. Einduitslag: 2-0 voor de Harkieten.

Harkemase Boys heeft nogal wat nieuwe spelers in het eerste elftal. Vier daarvan stonden zaterdag in de basis: Gerald Postma (linkshalf), Curty Gonzales (linksbuiten), Frits Dantuma (rechtshalf) en Kasper Oldenburger (rechtsbuiten). Vooral de eerste helft waren de basis-elf nog geen echte eenheid. Veel passes kwamen niet aan, schoten op doel waren verre van zuiver. De Harkieten hadden geluk dat het eerste en enige doelpunt van VVOG werd afgekeurd wegens buitenspel.

Henny Bouius toont zich ware aanvoerder

In de tweede helft toonde Henny Bouius zich een ware aanvoerder. Al na een paar minuten veroverde hij in een 'scrimmage' voor het doel van VVOG de bal. En ondanks alle drukte vlak voor dat doel, zag Bouius kans met een soort halve omhaal te scoren. Maar een minuut of tien later kopte Bouius zijn tweede doelpunt, na fouten van een verdediger én van de keeper van VVOG. De gasten kregen nog wel een strafschop na hands van invaller Kevin Bakels binnen de 16 meter, maar keeper Erick Jansema stompte de bal na een snoekduik op tijd weg. Bovenal kwam er, kennelijk ook op aandringen van de nieuwe trainer-coach Hans de Jong van de Harkieten, wat meer rust in het spel. "De earste helte wie te ûnrêstich!" zei De Jong na afloop van de wedstrijd.

Gevraagd naar de algemene stand van zaken van de hele club, zegt voorzitter Albertus Boonstra even later: "Ik bin dik tefreden. Wy hawwe krekt in nije gersmatte op it haadfjild. De tribune is renovearre. De publike belangstelling is goed. It wie net alhiel útferkocht, mar mei sa'n 1200 minsken binne wy hiel goed te sprekken."

Het aantal leden groeit

De club is ondanks de 'krimp' van de bevolking in het noordoostelijk deel van Fryslân nog groeiende. "Wy hawwe sa'n 425 spyljende leden. Foaral by de famkes, de dames en de jonges groeie wy noch. En dêr moatte wy it yn de takomst fan hawwe, ek wat de frijwilligers oangiet." Het vinden van vrijwilligers lukt nog steeds, ook al gaat het soms wel eens moeizaam, zegt Boonstra.

De gerenoveerde tribune zat zaterdag niet vol, ondanks de bescheiden entree van twee euro. Stijf vol zit het sowieso niet vaak meer, volgens Boonstra. "Der is ek safolle fuotbaljen te sjen. En hjoed (zaterdag; red.) binne der ek noch ferskillende oare eveneminten. Mar al mei al hawwe wy alles goed foarinoar!" zegt hij vrolijk.

Veel meer sportnieuws staat op de pagina's 15, 17 en in de jaarlijkse Sportspecial (19 t/m 30).