Laat u alles vertellen over oude ambachten en in vergetelheid geraakte gereedschappen.
Laat u alles vertellen over oude ambachten en in vergetelheid geraakte gereedschappen. Foto: Peter Bangma

Oude Ambachtendag bij De Spitkeet

HARKEMA - Op zaterdag 7 september wordt op het terrein van themapark De Spitkeet in Harkema van 10.00 tot 17.00 uur de oude ambachtendag gehouden.

Er zijn ambachtelijke demonstraties met een professionele klokkenmaakster, handboekbinder, kalligraaf, klompenmaker, turfmaker, rietdekker, schapendrijver, houtbewerker, kantklosser, eendenkorfvlechter, touwdraaier, heideboendermaker en een spinner. In één van vele kramen wordt Fries aardewerk getoond. De Stichting Oud-Achtkarspelen geeft informatie over de historie. Op het park zijn een rode poonroker en een imker actief. Rondom, de pingo zijn oude tractoren en Opel Blitzen te bewonderen en eveneens demonstraties van een oldtimer-tractor met een maaibalk, zeisharen en maaien met de zeis.
Bij de holwoning is de mollenvanger en in de arbeidershuisjes waant men zich honderd jaar terug in de tijd en wordt men getrakteerd op bruine bonensoep en roggebrood met 'greeuwkes'. In het 'pikehok' zit een poppendokter. In de Mallemolen is de tentoonstelling 'Trouwen en Rouwen'. Een professionele fotograaf zet u op de foto in kleding van vroeger, tegen een kleine vergoeding. Voor de jeugd is er de bokkenkar voor een gratis ritje, de speeltuin, leuke spelletjes workshops.

Nieuw is een Stabij- en Wetterhounparade, een hondenparade met uitleg van een kenner over deze type honden met een cultuurhistorische toelichting. Verder is er een stabij- en wetterhounkeuring, een kleine jachtdemonstratie en zijn er interviews.

Deze dag wordt om 16.00 uur afgesloten met het boerenboelgoed. Voor dit evenement betaalt u de normale entreeprijs. Het park is rolstoelvriendelijk. Parkeren gratis.