Het was maandagavond een feestje voor jong en oud op en rond de duofiets.
Het was maandagavond een feestje voor jong en oud op en rond de duofiets. Foto: Hette Bonnema

Duofiets in Wergea blijkt meteen succes

WERGEA - Veel sneller dan ze had verwacht, heeft inwoonster van Wergea Wietske Sinnema haar idee voor een duofiets voor het dorp kunnen waarmaken.

Ze wilde allerlei fondsen aanschrijven voor de financiering van de fiets, die door de technische eisen niet bepaald goedkoop is. Maar omdat de voormalige garagehouders Jelle en Betty Talsma uit Wergea de sponsoring in z'n geheel op zich wilden nemen, bleek de financiering snel rond te komen.

De fiets is gekocht bij snoezelbedrijf Koene in Grou. Dat bedrijf gaf ook de mogelijkheid eerst te proefdraaien. De fiets heeft elektrische ondersteuning, zodat mensen met weinig spierkracht er (ook) gebruik van kunnen maken. "Wy hawwe der twa wykeinen mei proefdraaid en doe hawwe al sa'n tweintich minsken der gebrûk fan makke!" vertelt Wietske Sinnema enthousiast.

Er zijn ook voldoende vrijwilligers die regelmatig willen fietsen. Want de bedoeling van de duofiets is, dat iemand met een goede (fiets-)conditie iemand met minder fysieke mogelijkheden in staat stelt, toch een eind(je) te fietsen. "En echtpearen moatte der ek gebrûk fan meitsje kinne", vindt Wietske Sinnema, die in de zorg werkt en ervaring heeft met duofietsen: "De minsken fine it hartstikke leuk!"