Henk Haijma krijgt al jaren aikidoles van docente Wytske de Wit. Hier zijn ze actief in het trainingscenter in Hurdegaryp.
Henk Haijma krijgt al jaren aikidoles van docente Wytske de Wit. Hier zijn ze actief in het trainingscenter in Hurdegaryp. Foto: Ingezonden

Japanse verdedigingssport Aikido in Hurdegaryp

HURDEGARYP – Aikido is een uit Japan afkomstige verdedigingsport, die ook in Nederland populair is. Door de bijzondere technieken en lichaamsbewegingen is het een tak van sport waarin je nooit bent uitgeleerd, vinden de aikido's. In het Aikido Trainingscenter in Hurdegaryp kunnen ze sinds begin dit jaar trainingen volgen, die worden gegeven door docente Wytske de Wit.

Door Jelle Jeensma

In een zaal van sportschool Fit! Fryslân aan de Rijksstraatweg in Hurdegaryp werken de aikido's geconcentreerd hun trainingen af, onder begeleiding van de ervaren docente Wytske de Wit uit Oudega. De trainingen zijn zowel intensief als ontspannend. Het Trainingscenter in Hurdegaryp is een initiatief van Wytske de Wit en Suzan Kuypers, een leerlinge van De Wit. Een portret van de Japanner Morihei Ueshiba staat in de zaal van het trainingscenter waar les wordt gegeven. Dat herinnert de aikido's aan de grondlegger van deze sport. Hij wordt O'sensei genoemd, wat Japans is voor grote leraar. Zijn nazaten zetten de traditie voort en er is een internationale organisatie ontstaan, die het aikido bekendheid geeft. Aikido is geen vechtsport en wedstrijden worden niet gehouden. De spelregels zijn niet zo eenvoudig uit te leggen, maar samenvattend is het de kunst de sparring-partner uit balans te brengen met technieken en soepele bewegingen. De technieken bestaan vooral uit klemmen en worpen. Het trainingscenter in Hurdegaryp valt onder de Judo Bond Nederland.
Henk Haijma uit De Westereen is het levende bewijs dat aikido's ook op latere leeftijd kan worden beoefend. Op drieënzestigjarige leeftijd leert hij nog steeds nieuwe dingen. "Tot mijn vijfendertigste was karate mijn sport maar er zat geen vooruitgang meer in mijn prestaties. Toen ontdekte ik aikido en begon ik trainingen te volgen bij Chris de Jong en daarna bij Wytske de Wit. Ik beoefen deze sport al vijfentwintig jaar. Je bent nooit uitgeleerd. Het is moeilijk de perfectie te bereiken bij aikido, want in al die jaren heb ik nog maar één keer de volmaakte techniek toegepast. Alles viel toen op zijn plek, de timing, de plaatsing en de ademhaling. Het gaat om finesses, details en subtiliteit van de bewegingen, niet om power of kracht. Het leerproces wordt steeds verfijnder en interessanter." Haijma heeft een schat van ervaring in deze sport, maar zegt ook van beginnende aikido's te leren. "Als ik met hen train, moet ik mij aanpassen, want ze maken onlogische bewegingen." Haijma bezit de zwarte band, tweede dan. "Ik ga niet voor een hogere graad."

Docente Wytske de Wit leert aikido's eerst de basistechnieken. "Zoals het rollen en verplaatsen van je lichaam en het krijgen van inzicht in je bewegingen en lichaamshouding. De technieken bestaan uit arm- en polsklemmen en heupworpen. Ook leer ik hoe ze om moeten gaan met houten wapens." Suzan Kuypers beoefent deze sport ook al jaren. "Iemand pijn doen en uitschakelen is niet moeilijk. Veel vechtsporten zijn gemakkelijker aan te leren dan aikido, dat geen competitie kent. In de trainingszaal houd je rekening met je sparring-partner, die je uit balans probeert te brengen met bewegingen en een beheerste controle. Dat blijft steeds een uitdaging." Meer informatie op de website www.aikidotrainingscenter.nl