Thijs Roukens (vooraan) is een toonaangevende speler bij de Drachtsters. Achter hem Derk Kuiper.
Thijs Roukens (vooraan) is een toonaangevende speler bij de Drachtsters. Achter hem Derk Kuiper. Foto: Maurice Hamming

Topspeler voor Centre Squash Drachten

DRACHTEN - In Drachten wordt squash op het hoogste niveau beoefend. Het team van CS Drachten/Froconsur werd tweede in de eredivisie. Door het aantrekken van internationale topspelers kunnen de Drachtsters in de nieuwe competitie, die in oktober begint, die klassering herhalen of misschien zelfs overtreffen.

Komend seizoen verdedigt Raphael Kandra, de nummer 14 van de wereld en kampioen van Duitsland, de kleuren van de Drachtster squashformatie. De professionele squashspeler komt van voormalig landskampioen Coulisse Twente. "Naast Daryl Selby is hij onze toonaangevende speler. Thijs Roukens is ons andere toptalent, hij blijft zich sterk ontwikkelen", zegt Sipke Wiersma van Centre Squash Drachten, gevestigd aan de Sportlaan. Sponsor is Froconsur, een importeur van seafood. "Onze sportieve doelstellingen zijn steeds gehaald", zegt Wiersma na de promotie naar de eredivisie en de topklassering afgelopen seizoen.

Centre Squash Drachten is meer dan het prestatieteam en maakt zich sterk voor talentontwikkeling. Daarvoor is de stichting Top Squash Noord in het leven geroepen, waar squashers kunnen trainen in een regionaal platform en opleidingscentrum. "In samenwerking met Sportbedrijf Drachten zijn we daarnaast een jeugdacademie begonnen. Scholieren uit Smallingerland komen daardoor in aanraking met squash", vertelt Wiersma. Inmiddels hebben veertig kinderen een diploma ontvangen. Mogelijk levert dat talenten op, die op hoog niveau kunnen presteren.