Jennie Terpstra legt aan voor een doelpoging. Dit seizoen mag ze haar schotvaardigheid laten zien in de overgangsklasse. (Foto: Janko van der Kooi).
Jennie Terpstra legt aan voor een doelpoging. Dit seizoen mag ze haar schotvaardigheid laten zien in de overgangsklasse. (Foto: Janko van der Kooi). Foto: Janko van der Kooi

Overgangsklasse uitdaging voor korfbalster Jennie Terpstra

DRACHTEN - Korfbalvereniging Drachten/Van der Wiel is na een aantal magere jaren weer terug op een hoger niveau. De ploeg van trainer Michel Daling moet na twee kampioenschappen in de eerste klasse het komende seizoen bewijzen een blijvertje te zijn in de overgangsklasse. De veel scorende Jennie Terpstra gelooft in de kansen van haar ploeg. "Kwaliteit hebben we genoeg, maar we moeten er wel met zijn allen voor gaan."

Eerst waren de Drachtster korfballers de beste in de zaalcompetitie. Het kampioenschap werd gevolgd door een titel op het veld in de eerste klasse. De inbreng van de twintigjarige Jennie Terpstra was opvallend. Ze woont in Mantgum, maar ze is al lang actief voor de Drachtster korfbalvereniging. "Mijn eerste club was WWC in Mantgum, toen ik daar in de D-jeugd speelde zat ik bij de Friese selectie. Daarna ben ik bij KV Drachten gaan korfballen. Ik heb bij de club alle jeugdteams doorlopen en sinds twee jaar zit ik bij de eerste seniorenselectie." Jennie Terpstra is met de korfbalsport opgegroeid, want haar moeder Joke Koldijk speelde bij korfbalvereniging Marfûgels uit Grou.

KV Drachten/Van der Wiel hoort thuis in de overgangsklasse, maar in de zaalcompetitie stuitte de kampioen op veel tegenstand omdat alle tegenstanders erop gebrand waren van het favoriete Drachten te winnen. Pas in de laatste wedstrijd tegen KF De Wâlden kon het klasseverschil worden omgezet in de titel. Jennie Terpstra denkt dat de Drachtsters in de overgangsklasse in de zaal en op het veld beter tot hun recht zullen komen. "Veel ploegen op eerste klasse-niveau moeten het meer van hun vechtlust dan van hun inzicht hebben, dat type spel ligt ons minder. De tegenstanders hebben het ons wel moeilijk gemaakt, maar individueel waren we beter dan de andere teams in de eerste klasse. Onze start in de zaalcompetitie was niet goed, maar na een aantal wisselingen in ons achttal werd het spel constanter en beter, waarna we mee konden doen om de titel. Dat was het seizoen daarvoor net niet gelukt."

De Drachtsters zijn klaar voor de overgangsklasse, denkt Jennie Terpstra. "In oefenwedstrijden tegen overgangsklassers hebben we dat al laten zien. In de competitie blijft het afwachten op dit niveau, in ieder geval hebben we nu een goede stap gezet. We kunnen in de overgangsklasse van alle ploegen winnen, maar als het tegenzit ook van hen verliezen. Kwaliteit hebben we voldoende voor dit niveau, maar we zullen het als collectief moeten doen. We hebben een jonge ploeg die nog veel kan leren in de overgangsklasse. Promotie komt voor ons op het goede moment. De selectiespelers blijven volgend seizoen bij elkaar."

Jennie Terpstra is een veel scorende speelster, maar de ploeg is niet alleen van haar productie afhankelijk. "We hebben meer scorende dames in de ploeg dan in het verleden en zijn niet alleen van de heren afhankelijk. Dat scorend vermogen is wel onze kracht. Ook in de overgangsklasse moeten alle spelers een aandeel hebben in de score. Ik speel trouwens liever in de zaal dan op het veld. In de zaal heb je een schotklok en is het spel sneller en aantrekkelijker."

Terpstra typeert zichzelf als een 'slimme speelster', die het spel ziet en een goed schot heeft. "Ik zou wat meer initiatief kunnen nemen en meer een sturende rol in het team op kunnen eisen. Omdat ik vaak scoor gaan de tegenstanders meer op me letten. Mijn scorende inbreng kan dan goed door anderen worden overgenomen, het maakt niet uit welke spelers er scoren. Als aanvalster komen mijn kwaliteiten er het beste uit, verdedigend kan ik nog beter." De gevarieerde clubtrainingen hebben zeker bijgedragen tot het succes, meent Jennie Terpstra. "Naast de gewone korfbaltraining, krijgen we kracht- en looptrainingen. Daar word ik fitter en beter van. De spelers hebben een programma gekregen, waarmee ze in de zomermaanden door hebben kunnen trainen."

Terpstra is benaderd om bij andere clubs te gaan spelen, maar haar toekomst ligt voorlopig bij Drachten/Van der Wiel. "Het is een leuk team en de club heeft de zaken goed georganiseerd. Ik wil hier blijven spelen, zeker na de kampioenschappen. Ik ben hier nog niet klaar."