Keeper Lolke Dijkstra blijft hier de situatie in het strafschopgebied meester tegen VV Kollum. 
(Foto: Bert Wijma)
Keeper Lolke Dijkstra blijft hier de situatie in het strafschopgebied meester tegen VV Kollum. (Foto: Bert Wijma) Foto: Bert Wijma

Lolke Dijkstra: "Anjum kan het alle ploegen lastig maken"

ANJUM - Voetbalvereniging Anjum eindigde het vorige seizoen in de middenmoot van de derde klasse van het zaterdagvoetbal. Ook dit seizoen is de ambitie niet anders, nu vaste krachten zijn gestopt en jeugdspelers moeten worden ingepast. Aan de mentaliteit van de Anjumers zal het niet liggen. "Onze doelstelling is handhaving", zegt keeper Lolke Dijkstra, die op zijn zestiende jaar al zijn debuut maakte en nu al weer een paar seizoenen basisspeler is.

Voetbalvereniging Anjum is een tegenstander die zomaar niet is te kloppen. "We kunnen het alle ploegen lastig maken", zegt de tweeëntwintigjarige goalie Lolke Dijkstra, die in de competitie vaak op de proef wordt gesteld maar niet zo gemakkelijk is te passeren. "We knokken voor elk punt, dat is de mentaliteit van onze ploeg. Aan het einde van het vorige seizoen hadden we nog een paar punten nodig om derdeklasser te blijven, maar we hebben ons veilig gespeeld."

Het huidige niveau van Anjum is ook het maximale haalbare, weet Dijkstra. "Dit seizoen zullen we het weer lastig krijgen, maar we willen het maximale eruit halen." Hij typeert Anjum als een 'stugge ploeg, waarin het niet ontbreekt aan werklust. "De verdediging zit goed in elkaar en ook in de omschakeling zijn we met een aanvallend ingesteld middenveld gevaarlijk. We willen het liefst combinerend de aanvallers bereiken, maar kunnen ook de lange bal spelen en die achter de verdediging van de tegenstander leggen. Onze spitsen Stephan Overkempe en Jan Tijtsma zijn snel en kunnen een doelpunt maken. Overkempe is een veel scorende spits."

Omdat enkele meer ervaren basisspelers stopten moet Anjum dit nieuwe seizoen jeugdspelers inpassen. "Die moeten wennen aan het seniorenvoetbal. Dat zal enige tijd vergen, maar het is voor deze spelers een uitdaging", zegt Dijkstra, die optimistisch is over hun mogelijkheden. Niet alleen wordt de selectie van VV Anjum verjongd. De club heeft dit seizoen een nieuwe hoofdtrainer. Theo de Vries, die naar VIOD Driesum gaat, wordt opgevolgd door Sip Jaap Bos.

Dijkstra zal ook dit seizoen genoeg keeperswerk voor zijn kiezen krijgen, maar daar draait hij zijn hand niet voor om. "Het afgelopen seizoen kreeg ik veel te doen, op belangrijke momenten stond ik er en kon ik mij onderscheiden. Ik ben met mijn 1.83 meter niet echt lang, maar beschik wel over atletisch vermogen, reflexen en sprongkracht. Mijn reacties op hoge ballen, zoals bij corners, zijn verbeterd, maar het kan nog beter. Als keeper moet je goed timen om een duel te winnen. Ook de communicatie met de achterhoede, het praten met de verdedigers, is belangrijk. Als keeper moet je altijd gefocust blijven en je moet je niet laten afleiden. Ik kan snel omschakelen van de ene naar de andere situatie. Of ik voorbeelden heb? Ik kijk graag naar keepers als André Onana van Ajax en David de Gea van Manchester United, doelmannen met veel atletisch vermogen."

Dijkstra is niet alleen vaste keeper van de eerste selectie, maar hij is ook actief in het kader van zijn club. "Ik ben trainer-coach bij Anjum en train de jeugdkeepers. Ook ben ik trainer van een jeugdteam. Daarnaast zit ik in de sponsorcommissie van onze vereniging. Ik krijg keeperstraining van Jelle de Jong, die zelf ook keeper is geweest." Ook andere sporten hebben de belangstelling van Dijkstra, want hij is ook kaatstrainer.

Sport is de passie van Lolke Dijkstra. Hij heeft de hbo-opleiding Sportkunde bij de Hanzehogeschool in Groningen gevolgd, een studierichting die de deuren kan openen naar verschillende beroepen. "Je kunt met deze studie verschillende richtingen op, zoals management of marketing. Maar ook kan ik beleidsmedewerker sport, leefstijladviseur of consulent worden en verder is er de mogelijkheid om als trainer-coach te werken." Bij Topsport NOORD, zijn stageplek, maakte hij een scriptie over talentontwikkeling in de regio.

De toekomst van Dijkstra ligt dus in de sportwereld. Bij VV Anjum concentreert hij zich alvast op het nieuwe seizoen, dat - met veel gelijkwaardige tegenstanders in deze competitie - weer spannend zal worden. Ongetwijfeld zullen de karaktervoetballers van Anjum hun huid opnieuw duur verkopen en de keeper zal daarin zeker niet achterblijven.