Rudmer Loonstra juicht na een doelpunt voor VV Buitenpost. Dit seizoen hoopt de centrumspits meer te scoren in de hoofdklasse.  (Foto: Kiepie.nl)
Rudmer Loonstra juicht na een doelpunt voor VV Buitenpost. Dit seizoen hoopt de centrumspits meer te scoren in de hoofdklasse. (Foto: Kiepie.nl) Foto: Kiepie.nl

Rudmer Loonstra gelooft in een goed seizoen voor Buitenpost

BUITENPOST - Voetbalvereniging Buitenpost kijkt met voldoening terug op het seizoen. De nacompetitie voor degradatie werd ontlopen en Buitenpost eindigde op een veilige plek. Spits Rudmer Loonstra is blij met de goede afloop. "We zijn trots dat we ons hebben gehandhaafd in de hoofdklasse. Dat was onze doelstelling en daarin zijn we geslaagd. Met vrijwel dezelfde selectie gaan we het nieuwe seizoen in. Ik hoop dat we een paar plaatsen hoger kunnen eindigen".

Buitenpost kijkt na de promotie uit de eerste klasse terug op een grillig seizoen. De competitiestart viel tegen, maar daarna begon de ploeg van trainer René van der Weij met een vrij kleine selectie punten te pakken. In de laatste fase van de competitie werden veel verliespartijen voor de Buitenposters genoteerd, maar omdat de concurrenten ook steeds verloren speelde de ploeg zich veilig en kon de nacompetitie worden ontlopen.

Na het kampioenschap in de eerste klasse boden veel spelers 'van buitenaf' zich aan om bij Buitenpost te gaan voetballen op een hoger niveau te gaan spelen. Rudmer Loonstra: "De club heeft vastgehouden aan de spelers die kampioen werden en de kans zouden moeten krijgen in de hoofdklasse. Buitenpost doet het zoveel mogelijk met eigen spelers. Bij andere hoofdklassers moet je altijd maar weer maar afwachten welke selectie er staat. Ook op dit niveau wordt betaald en is het een komen en gaan van spelers bij die clubs. Dit seizoen komen onze jeugdspelers Willem de Boer en Justin Sletering bij onze eerste selectie. Dat zijn talenten, die het niveau aankunnen en dat maakt de selectie, die nu een jaar ervaring heeft in de hoofdklasse, alleen maar beter en breder. Ook Mark Huizinga van Drachtster Boys is een versterking."

Buitenpost scoorde afgelopen seizoen moeizaam tegen ploegen die vaak sterker waren. Centrumaanvaller Rudmer Loonstra werd clubtopscorer met acht doelpunten. "Dat hadden er meer kunnen zijn, maar ik ben een tijdlang geblesseerd geweest. In de hoofdklasse krijg je minder kansen dan op een niveau lager. Als je in de eerste klasse een paar mogelijkheden mist, weet je dat er nog wel een paar kansen komen, maar in de hoofdklasse zijn de kansen schaars. Vooral het niveau van de topploegen is hoog. Dat de tegenstanders Buitenpost niet kenden heeft in ons voordeel gewerkt. We hebben vaak goed gevoetbald, maar scoorden dan niet. We gaan uit van onze eigen kracht, maar soms passen we onze tactiek aan de tegenstander aan. Tegen Flevo Boys hebben we zo een belangrijke 1-0 overwinning over de streep getrokken. We creëerden weinig in deze wedstrijd, maar stonden compact en door een snelle omschakeling en één goal pakten we belangrijke punten. We moeten het meer van combinatievoetbal dan van lange ballen hebben, voorin hebben we niet veel kopsterke spelers." Ondanks de wisselende resultaten is de sfeer in de ploeg altijd goed gebleven, vertelt Loonstra. "De uitwedstrijd tegen Sparta Nijkerk verloren we, maar in de kantine van Nijkerk hielden we daarna spontaan een feestje. Onder applaus vertrokken we weer naar Buitenpost. Dat is wel tekenend voor deze vriendenploeg. Het leveren van kritiek op elkaar hoort daar natuurlijk ook bij."

Loonstra begint aan zijn vierde seizoen bij Buitenpost. Hij speelde, met ploeggenoot Berend Schootstra, in de jeugd van SC Heerenveen, maar Loonstra brak niet door bij de profclub. Daarna voetbalde hij bij Drachtster Boys en vervolgens ging hij naar VV Buitenpost, waar hij het uitstekend naar zijn zin heeft. "Alles is hier perfect geregeld." Trainer René van der Weij heeft een belangrijk aandeel gehad in het succes van Buitenpost. Na het kampioenschap heeft hij maximale uit de spelersgroep gehaald, vindt Loonstra. "Hij was zelf een aanvaller en ik heb veel van hem geleerd. Hij stond dichtbij de spelersgroep", zegt Loonstra. In het nieuwe seizoen komt Buitenpost Van der Weij weer tegen, want hij is trainer geworden van hoofdklasser SC Genemuiden, één van de tegenstanders van Buitenpost.

De club gaat het nieuwe seizoen in met Jasper Bouma, die trainer was van BCV uit Burgum. "De verhalen over hem zijn positief", zegt Loonstra, die hoopt dat hij zijn doelpuntenproductie kan opvijzelen en dat Buitenpost weer het collectief is dat op dit niveau een rol van betekenis kan spelen.