Keeper Bleond Shala van ONB voorkomt met de voet een tegentreffer. (Foto: Margreet Helder)
Keeper Bleond Shala van ONB voorkomt met de voet een tegentreffer. (Foto: Margreet Helder) Foto: Margreet Helder

Bleond Shala is deeltijdkeeper bij Drachtster ONB

DRACHTEN - De pas 17-jarige Bleond Shala begint al aan het derde seizoen als keeper van voetbalvereniging ONB uit Drachten. Tot die tijd voetbalde hij in de C-junioren. Zijn trainers vonden echter dat hij meer toekomst had als keeper.

Het gelijk is aan hun kant want Bleond werd als B-junior meteen opgenomen in de A-selectie. Hij moet concurreren met Jeffrey de Haan. Omdat beiden van hetzelfde niveau zijn mogen ze om beurten hun talenten tonen in het eerste en tweede elftal. Dit bevalt de jonge keeper niet. Dit heeft hij de technische staf laten weten. De prestatiegerichte Bleond traint daarnaast nog een jeugdteam en is tevens jeugdscheidsrechter.

Opmerkelijk is de uitsmijter van Bleond: Ik wil samen met alle ONB-ers (weer) een mooie club van ONB maken. Bleond werd elf jaar geleden door zijn vader gestimuleerd om te gaan voetballen bij ONB. "Ik was toen altijd met een bal bezig, dat ging wel aardig", herinnert hij zich.

"Ik ben een clubmens geworden. De terugval van de club ging mij aan het hart. Volgens mij had er eerder ingegrepen moeten worden. Het gaat nu weer beter, merk ik op de club en op de algemene ledenvergaderingen. Er is weer een positieve instelling. Dat heb ik tijden gemist. Ik vind dat je als lid de club moet steunen in goede en minder goede tijden. Een club moet eenheid vormen. De laatste tijd zie ik daar tekenen van." Bleond voelt zich prima thuis in de A-selectie. Die bestaat uit mix van jonge en meer ervaren spelers.

"Ik leer veel van de oudere jongens,' vertelt hij op een rustige, zelfverzekerde toon. "Ze helpen me, ook als ik een foutje heb gemaakt. Die steun doet mij goed, want ik heb de neiging om lang met fouten rond te lopen. Direct na de wedstrijd hebben we een nabespreking. Met het doel om te leren, er beter van worden en negatieve gedachten uit te bannen. Dit is een grote steun voor mij want ik ben een slechte verliezer." Het team van vorig jaar blijft vrijwel intact. "Dit seizoen moeten we mee kunnen doen in de top van de vierde klasse. Nee, aan promotie denk ik (nog) niet maar het zou wel leuk zijn. Ik wil graag hogerop."

Bleond is in Nederland geboren nadat zijn ouders waren gevlucht uit Kosovo. Zijn vader kwam te overlijden toch hij vier jaar was. Het was een zware tijd voor zijn moeder, mede doordat ze de taal niet machtig is. Dankzij de steun van familieleden voelen ze zich al jaren prima thuis in Drachten.

Naast voetballen is Bleond bezig met zijn maatschappelijke carrière. Hij volgt een opleiding als beveiliger aan de Friese Poort in Leeuwarden. Dit jaar gaat hij als afsluiting stage lopen. Daarna gaat Bleond een opleiding doen aan de politieacademie in Drachten. In zijn vrije tijd is hij actief in een pizzeria in Drachten. Bleond is een voorbeeld clubman. Naast keeper is hij jeugdscheidsrechter en traint hij samen met Jordy Huizinga O15-2. ONB heeft goede jeugd ervaart Bleond, maar die mist betrokkenheid en is soms eigenwijs. Ze komen op de trainingen en de wedstrijden en zijn daarna meteen verdwenen. "Ik vind het belangrijk om een analyse van de training en wedstrijd te geven en bespreken wat goed is gegaan en beter had gekund", schetst hij een manco. "Ik ervaar bij het eerste elftal hoe belangrijk dit is. Van fouten en het aanwijzen van verbeterpunten kun je leren en beter worden. Zij missen daardoor een belangrijk facet in hun voetbalontwikkeling."

"Ik vind het belangrijk om analyse van training en wedstrijd te geven"

Bleond fungeert ook regelmatig als scheidsrechter van jeugd- en seniorenteams. Ook daarvan geniet hij met volle teugen. Vanwege zijn studie moest de keeper een vervolg scheidsrechterscursus aan zich voorbij laten gaan

Bleond heeft de ambitie om verder te komen in het voetballen. "Ja, ik droom, net als iedere jongen, van een betaald voetbalcarrière. Maar zo lang dit er niet in zit blijf ik bij deze club. Ik ben een ONB-er. Ik neem pas afscheid van deze club wanneer ik me echt kan verbeteren".