Hielke Knippels van ONT volgt geconcentreerd de bal. (Foto: Romke Visser)
Hielke Knippels van ONT volgt geconcentreerd de bal. (Foto: Romke Visser) Foto: Romke Visser

Hielke Knippels: tweede klasse is haalbaar voor ONT

OPEINDE - Voetbalvereniging ONT laveerde de afgelopen jaren tussen de tweede en de derde klasse. Twee promoties werden gevolgd door twee degradaties. In het afgelopen seizoen handhaafde ONT zich, zij het niet zonder moeite, in de derde klasse. "Het team is volop in ontwikkeling en als we dit seizoen de prestaties in de tweede seizoenshelft kunnen doortrekken kunnen we ver komen", verwacht centrale middenvelder Hielke Knippels.

Hielke Knippels is met zijn vierentwintig jaar een van de routiniers in het team van ONT. "We hebben een jonge ploeg, die stappen vooruit maakt. Onze gemiddelde leeftijd is tweeëntwintig jaar". De toon van de spelmaker uit Drachten is gepassioneerd en optimistisch wanneer hij de toekomst schetst van zijn elftal. De afgelopen seizoenen werd er wisselvallig gepresteerd in Opeinde. Trainer Uilke Damstra promoveerde met ONT naar de tweede klasse, maar het daarop volgende seizoen daalde ONT af naar de derde klasse. Jan Hulzinga werd vervolgens trainer en handhaafde zich afgelopen seizoen met zijn team.

Dat seizoen verliep voor ONT enigszins wisselvallig met een aantal goede wedstrijden en minder goede wedstrijden, maar Hielke Knippels verwacht nu meer continuïteit en progressie in het spel. "De vooruitgang in ons spel was in de vorige tweede seizoenshelft al zichtbaar. Na de winterstop pakten we twintig punten, daarvoor de helft. Ons team is qua niveau gegroeid, de spelers zijn sterker en slimmer geworden en mentaal zit het ook goed bij ons. Iedereen is goed bezig. Op de trainingen evalueren we de gespeelde wedstrijden, iedereen is bij de teamprestatie betrokken. We moeten elkaar triggeren om beter te worden, van onze fouten kunnen we alleen maar leren."

ONT met opnieuw hoofdtrainer Jan Hulzinga wil in het nieuwe seizoen de boventoon voeren in de wedstrijden. Passief voetbal hoort daar niet bij, zegt Knippels. "We willen domineren, de tegenstander onder druk zetten en het spel maken. Het spelplezier staat bij ons voorop en dan zullen de resultaten niet uitblijven." ONT wil met een gevarieerde veldbezetting voetballen, waardoor het spel niet statisch is, maar juist dynamischer wordt. Dat vraagt flexibiliteit van de spelers. Knippels: "Ook de backs en de centrale verdediger worden bij de aanvalsopbouw ingeschakeld en de aanvallende verdedigers zorgen voor verrassing en diepgang in het spel. De posities op het middenveld kunnen rouleren, door die wisselwerking van de middenvelders wordt het spel creatiever en meer verrassend. De middenvelders moeten het spel kunnen lezen. Vorig seizoen hebben we hierin al stappen gemaakt, maar het kan natuurlijk nog altijd beter."

Knippels is een allround middenvelder, zowel verdedigend als aanvallend wil hij een bepalende speler zijn en hij kan ook nog scoren. "Het afgelopen seizoen heb ik meer controlerend gespeeld dan in een aanvallende rol. Een goede basis is nodig om vooruit te komen." Hij verwacht dus dit seizoen meer aanvallende intenties van zijn team en zichzelf. De aanvallers zijn daarin belangrijk. "Michel Weisser is een speler die sterk is in de kleine ruimte, hij kan kort draaien en is gevaarlijk wanneer hij in stelling wordt gebracht. Hij is behendig in het strafschopgebied en kan een doelpunt maken. Dennis Bakker is een buitenspeler met snelheid en heeft een individuele actie in huis. De voorhoede kan het verschil maken." De selectie is breder geworden. Er zijn spelers teruggekeerd bij ONT en ook een aantal A-junioren stroomt door naar de selectie. Ook aanvaller Dion Smits heeft zich weer gemeld.

Knippels denkt dat de ontwikkeling van zijn team tot mooie resultaten kan leiden. "We zijn meer ervaren na afgelopen seizoen. We hebben de potentie de tweede klasse te halen en daarin ook constant mee te draaien." Knippels, die aan zijn achtste seizoen in de hoofdmacht beging, voelt zich senang bij zijn club, die bekend staat om haar goede organisatie. "ONT is een club met charme, waar het prettig voetballen is. Ons team is een onderdeel van de ontwikkelingen bij de club en daardoor ontstaat er een band tussen de spelers en de club." In deze competitie staan interessante derby's op het programma. Ook de 'Slag om de Leijen' is na de promotie van VV Rottevalle teruggekeerd.