Nieuwe FC Burgum-trainer Henk Konings (midden achter) zet het eerste elftal aan het werk. 
(Foto: Actief Media)
Nieuwe FC Burgum-trainer Henk Konings (midden achter) zet het eerste elftal aan het werk. (Foto: Actief Media) Foto: Actief Media

Nieuwe uitdaging voor trainer Henk Konings bij FC Burgum

BURGUM - De voetballers uit Burgum maken in deze competitie een start met een andere clubnaam en een nieuwe trainer. Nu er na de fusie tussen VV Bergum en BCV een sterke eerste selectie is ontstaan, wordt veel verwacht van FC Burgum. De nieuwe trainer-coach Henk Konings kan zich de hooggespannen verwachtingen voorstellen, maar of FC Burgum kampioenskandidaat nummer één in de tweede klasse is zal moeten blijken als de competitie op gang is gekomen.

Konings heeft volop ambitie, maar kan goed relativeren als het om de favorietenrol gaat van zijn nieuwe club. "Als trainer wil je natuurlijk op het hoogst mogelijke niveau presteren, maar het smeden van een team kost nu eenmaal tijd. De andere teams in onze competitie zijn al ingespeeld en verder in hun ontwikkeling. Bij ons moet nu alles samenvallen. In de oefencampagne kunnen de spelers laten zien wat hun mogelijkheden zijn. Het bekertoernooi met serieuze tegenstanders is voor ons een goede voorbereiding op de competitie. De eerste bekerwedstrijd is met een de eerste officiële wedstrijd van FC Burgum."

Konings werkt met een selectie die veel kwaliteit herbergt. Dat kan ook niet anders na een fusie tussen de eersteklasser VV Bergum en de tweedeklasser BCV, die net niet promoveerde. "De selectie van drieëntwintig spelers is door mij samen met de Technische Commissie samengesteld. Ik heb wedstrijden van de beide clubs bekeken om een beeld te krijgen van de spelers. Het is in alle linies een evenwichtige selectie." Konings wil herkenbaar voetbal spelen met een eigen spelopvatting. "Mijn visie probeer ik over te brengen aan de spelers, maar zonder hen iets op te leggen, anders verdwijnt de energie uit het spel. De speelstijl moet bij de spelers passen en het heeft tijd nodig om op alle posities de ploeg helemaal uit te balanceren. Het belangrijkste is dat de spelers spelplezier uitstralen en zich herkennen in speelstijl en tactiek."

Konings is ambitieus, enthousiast, gedreven en communicatief. "Samen met de spelers wil ik het beste uit het team halen. Ik sta voor een open communicatie met de spelersgroep en voer ook persoonlijke gesprekken met de spelers. Ook de elftalleider en de assistent-trainer worden hierin betrokken", zegt de Drachtster. Konings vindt de fusie tussen de beide clubs een goed idee. Dat begint al bij de jeugdspelers, vindt hij. "De spelers worden niet meer opgeleid voor twee verschillende clubs, maar blijven bij elkaar. Dat maakt de doorstroming naar de eerste selectie gemakkelijker, zeker voor de talentvolle voetballers. Ze doorlopen nu een fantastisch traject. Ik blijf het team onder de negentien jaar en het tweede elftal ook volgen. Als hoofdtrainer wil ik hier mijn gezicht laten zien, ik ben trainer van de hele club en niet alleen van de eerste selectie." Konings is een trainer die zijn tegenstanders goed analyseert voor de wedstrijd. "Ik ga kijken naar de tegenstander of iemand anders van de club gaat naar een wedstrijd om een indruk te krijgen. Ik probeer iedere tegenstander in kaart te brengen en te bedenken waar we hen pijn kunnen doen. We gaan uit van onze eigen kwaliteiten."

Konings kent het voetbal in Burgum goed. Hij voetbalde van 1993 tot 1998 bij BCV en was er trainer van 2001 tot 2005. "Toen de fusie bekend werd en er een nieuwe trainer werd gevraagd, heb ik zelf geïnformeerd en later gesolliciteerd bij de club. Toen kwamen we snel tot overeenstemming." Hij is een trainer die langere tijd bij een club wil werken. "Dan kan ik iets opbouwen, ik kijk of een club potentie heeft en of er sportief stappen kunnen worden gemaakt. Het is mijn intentie langer bij FC Burgum te blijven als trainer."

Bij zijn vorige vereniging, Be Quick Dokkum, was hij zes seizoenen hoofdtrainer. Konings loodste Be Quick van de derde naar de eerste klasse, maar vorig seizoen degradeerden de Dokkumers uit de eerste klasse. Dit betekent dat Konings zijn oude club dit seizoen tegenkomt, nu hij op de bank zit van FC Burgum.
Konings is ondanks het mindere jaar met een goed gevoel vertrokken bij Be Quick. "Het laatste seizoen was lastig, want de sterkhouders raakten geblesseerd." Die periode is afgesloten en bij FC Burgum heeft hij een nieuwe uitdaging gevonden.