Elisabeth Jonker uit Ryptsjerk met het ontwerp van de 'elfstedenrijder'.
Elisabeth Jonker uit Ryptsjerk met het ontwerp van de 'elfstedenrijder'. Foto: Ingezonden

Vier Friese sporten letterlijk 'in beeld'

RYPTSJERK - Op dit moment werkt beeldhouwer Elisabeth Jonker uit Ryptsjerk aan de afronding van een elfstedentoerrijder in brons. Zij gaat een serie beeldhouwwerken maken van karakteristieke Friese sporten: schaatsen, skútsjesilen, fierljeppen en kaatsen.

Over circa drie weken moet het beeld van de schaatser in brons worden gegoten, is het streven. Daarna volgen meer beelden. "Yn oktober wolle wy der in eksposysje fan iepenje yn Ljouwert", zegt haar zakenpartner Evert Wilstra, tevens promotor van Friese sporten en voormalig fierljepper.

Na de elfstedenrijder volgen dan nog beeldjes van het skútsjesilen, fierljeppen en het kaatsen. De beelden zijn ongeveer 25 centimeter hoog en worden gemaakt in brons en kunsthars. Ze zijn ook heel geschikt als aandenken, souvenir of cadeau, vinden Jonker en Wilstra.

Na haar opleiding aan de universiteit van Groningen is Elisabeth Jonker al jaren bezig met het vervaardigen van bronzen beelden van klein formaat. Hoogtepunt was voor haar het maken van een sculptuur voor de Rabo-organisatie Nederland.
Wilstra werkt aan de ontwikkeling van de kunsthars beeldjes. Samen met een jong bedrijf uit Drachten is het mogelijk de beeldjes in Fryslân te produceren. Hij ontwikkelde in het verleden de aluminium polsstok en het Doolhofpark Dúndelle in Bakkeveen. Wilstra's vader maakte vroeger het bronzen beeld Peije Ros, dat in het centrum van Drachten staat.