De scholen beginnen weer. Let goed op!

BURGUM - Maandag 26 augustus gaan de basisschoolleerlingen weer naar school. Met de campagne 'De scholen zijn weer begonnen' wordt volwassenen gevraagd rekening te houden met kinderen die na een lange vakantieperiode weer het verkeer in gaan.

Dat is voor iedereen even wennen, ook voor de kinderen. Dat blijkt ook uit de cijfers: direct na de zomervakantie vallen er onder fietsende scholieren bijna twee keer zoveel verkeersslachtoffers als in de rest van het jaar, meldt Imre van der Meulen van de gemeente Waadhoeke. De insteek van de campagne is dit aantal terug te dringen. De meeste ongevallen betreffen ongevallen tussen fietsers en auto's.

"Zelf veilig naar school fietsen of lopen is een belangrijke leerervaring voor kinderen. Daarom is het van belang dat ouders hun kinderen al van jongs af aan lopend of met de fiets naar school brengen. Door de dagelijkse routine van het samen naar school lopen of fietsen leren kinderen vanzelf gevaarlijke situaties te herkennen en vervolgens hoe daar mee om te gaan. Kinderen leren zo geleidelijk aan zelf aan het verkeer deel te nemen", aldus Van der Meulen.

Door kinderen altijd met de auto te brengen, leren ze niet zelf aan het verkeer deel te nemen. Bovendien verhoogt veel autoverkeer bij de school de onveiligheid. Rijdt u toch auto? Nader kruispunten langzaam, dan heeft u tijd om op onverwachte situaties te reageren. Haal kinderen in met een veilige afstand en snelheid. Wees voorbereid op onverwachte acties van kinderen.