Wateroverlast in parkje aan Freerk Bosgraafstraat in Burgum. Linksachter Glinstra State.
Wateroverlast in parkje aan Freerk Bosgraafstraat in Burgum. Linksachter Glinstra State. Foto: Actief Media

Meeste regenwater snel weer weg

BURGUM - De Fryske Wâlden werden donderdagochtend door de weergoden een ochtend lang gedoucht, zo leek het wel. De ene bui na de andere, er leek geen einde aan te komen. Maar rond het middaguur waren de meeste buien dan toch richting provincie Groningen en noordwestelijk Duitsland gewaaid, waar nog wat donder en bliksem uit voortkwamen.

In Burgum liepen de Tjalling H. Haismastraat en de Hornstrasingel even onder, maar aan het eind van de ochtend was bijna alle water in het riool verdwenen. Een parkje tussen Glinstra State en CSG Liudger aan de Freerk Bosgraafstraat was wel ondergelopen, evenals het fietspad tussen deze straat en de Schoolstraat (zie foto).

Voor tuinen en voor de landbouw was deze regen zeer welkom. Eind mei, begin juni had het gemiddelde neerslagtekort voor Nederland hetzelfde niveau als in het droogste jaar ooit gemeten (1976). Maar daarna kwam er dit jaar weer aardig wat regen bij. Half juni nam het 'neerslagtekort' weer toe, tot bijna 200 millimeter in de eerste week van augustus. In 1976 nam het neerslagtekort toe tot circa 340 millimeter. Vorig jaar schommelde het neerslagtekort in augustus en september gemiddeld rond de 300 millimeter.