CH Burgum gaat dit jaar niet door

BURGUM - Vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus zou Burgum weer twee dagen het hippische centrum van Fryslân en wijde omgeving worden. Het had de 34ste editie moeten worden van het traditionele Concours Hippique Burgum. Maar het gaat niet door.

"Er zijn te weinig deelnemers aangemeld. Er zijn ook veel andere paardensportevenementen", meldt de organisatie. Er stonden springrubrieken voor paarden en pony's en ook dressuur voor paarden en pony's op het programma. Stoeterij 't Heechhiem aan de Kloosterlaan 22 in Burgum had de locatie moeten zijn voor het springen, een terrein er pal naast voor de dressuur. "De organisatie hoopt volgend jaar wel weer een aansprekend Concours Hippique te kunnen houden", meldt het bestuur.

Paardensport is vanouds populair in Burgum. Als onderdeel van de Burgumer merke werden vanouds op de Legewei harddraverijen gehouden. In 1880, net voor het uitbreken van de landbouwcrisis van eind 19e eeuw, werden forse prijzen uitgeloofd voor de winnaars, zoals 'tien gouden Willems' (honderd gulden), beschikbaar gesteld door 'De gekroonde baarzen'. Dit meldt Hindrik van der Vliet in het boek 'Burgum, Wâld- en Wetterdoarp' (1992). Honderd gulden toen is nu ruim 1100 euro waard, aldus het IISG.