Minister kan Smallingerland dwingen: gaswinning

DEN HAAG - De minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes kan de gemeente Smallingerland alsnog dwingen tot gaswinning. Dat stelde de Raad van State donderdag tijdens de zitting die de minister aanhangig had gemaakt.

Bij het onderzoek door Vermilion in 2017 zijn explosieven gebruikt, die volgens bewoners van de gemeente en volgens het gemeentebestuur "duidelijk schade hebben veroorzaakt", zegt wethouder Piet de Ruiter (GL) van Smallingerland. Dit was vorig jaar mede de reden om in het bestemmingsplan voor het buitengebied onderzoek en exploitatie van gaswinningsputten in Smallingerland niet toe te staan.

De minister kan de gemeente alsnog verplichten, met behulp van bijvoorbeeld een aanwijzing, onderzoek en gaswinning toe te staan, stelt de Raad van State. Wethouder De Ruiter beseft dit. "Maar dan moet de minister de verantwoordelijkheid nemen en niet de gemeenteraad!"

De gemeenteraad en b. en w. trokken samen op met de meeste besturen van dorpsbelangen in Smallingerland. De uitspraak van de afdeling Bestuursrechtspraak wordt over zes weken verwacht, dus woensdag 25 september.