In de meeste Friese gemeenten geldt een maximum inkomen van 120
procent van de bijstandsnorm (blauw).
In de meeste Friese gemeenten geldt een maximum inkomen van 120 procent van de bijstandsnorm (blauw). Foto: Ingezonden illustratie

Laptopsubsidies scholieren lopen fors uiteen

BURGUM/ARNHEM - De gemeenten in Nederland kennen (soms sterk) uiteenlopende subsidies voor de aanschaf van een laptop of tablet door scholieren. Het elektronicabedrijf BCC heeft dit uitgezocht en kreeg informatie van 344 van de 355 gemeenten. Frappant is dat in de regio's met de hoogste inkomens de subsidies ook het hoogst zijn, meldt BCC.

Alle gemeenten in het verspreidingsgebied van Weekblad Actief hebben ook zo'n regeling. Die is meestal gebonden aan een maximum inkomen. In Dantumadiel is dit maximum 18.800 euro per jaar, in Achtkarspelen 18.500 euro. Tytsjerksteradiel kent een maximum van 21.400 euro. Smallingerland heeft een maximum van 21.000 euro. De gemeenten Leeuwarden en Opsterland zitten met 21.300 euro net onder het maximum van Tytsjerksteradiel. Van Noardeast-Fryslân heeft BCC geen maximum inkomen vermeld ('niet bekend').

In grote gemeenten
lagere subsidie

In genoemde gemeenten wordt een computer of een laptop (deels) vergoed. In Achtkarspelen geldt een maximum van 500 euro, in Tytsjerksteradiel van 508 euro. Van de overige gemeenten binnen de Actief-regio is het bedrag niet bekend, meldt BCC.

Gemiddeld 401 euro per laptop

Gemiddeld wordt er in Nederland per scholier voor een laptop 401 euro subsidie verstrekt. In gemeenten met relatief veel lagere inkomens zijn de subsidies ook lager, constateert BCC. En in grotere gemeenten (meer dan 75.000 inwoners) zijn de subsidies gemiddeld lager dan in kleine gemeenten.