T-Ford-brandweerwagen uit 1925 uit Kollum, één van de wagens in het
defilé tussen 11.00 en 12.00 uur in Surhuisterveen.
T-Ford-brandweerwagen uit 1925 uit Kollum, één van de wagens in het defilé tussen 11.00 en 12.00 uur in Surhuisterveen. Foto: Ingezonden

Zaterdag 150 jaar Brandweer Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Zaterdag 24 augustus van 11.00 tot 17.00 uur viert post Surhuisterveen het 150-jarig jubileum van de lokale brandweer. Er wordt van 11.00 tot 12.00 uur gestart met een defilé van oude brandweervoertuigen door het dorp. Dit eindigt in het centrum.

Op het Torenplein zijn daarna van 13.00 tot 17.00 uur verschillende demonstraties en leuke, leerzame activiteiten voor jong en oud. Intussen zijn de oude brandweervoertuigen de hele middag op het Torenplein te bezichtigen.

Er is onder andere een demonstratie van een hulpverleningsinzet bij een verkeersongeval. Ook kan er gekeken worden naar de juiste manier om een 'vlam in de pan' te blussen én wat er gebeurt als dit niet juist wordt gedaan. Natuurlijk mogen bezoekers ook een kijkje nemen in een brandweerauto.

'Brandweerdiploma'

Kinderen kunnen een brandweerdiploma halen door vier verschillende spellen te doen, zoals blussen of met hulpverleningsgereedschap een fiets knippen. Tijdens het bezoek krijgen zij een stempelkaart, als deze vol is kunnen ze de kaart inleveren en krijgen ze een diploma.
Er is ook informatie over brandveiligheid in en rondom je huis. Bijvoorbeeld over het belang van rookmelders en hoe je moet vluchten door rook.

Werken bij de brandweer

Bij Brandweer Fryslân werken bijna 1400 mensen, van wie circa 1200 vrijwilligers. Bij de post in Surhuisterveen zijn 14 enthousiaste vrijwilligers actief, maar er kan nog wel wat versterking bij. De brandweermensen van Surhuisterveen gaan graag met belangstellenden in gesprek en nodigen geïnteresseerden uit om donderdag 12 september om 19.30 uur langs te komen in de mooie nieuwe kazerne aan de Lauwersweg.