Klasse a-klein knokt in de golven

ELAHUIZEN / HEEG / SLOTEN - Zeven van de negentien skûtsjes van de IFKS in de klasse a-klein (maximum lengte: 17,10 meter) vonden het niet verantwoord zondag te starten op de Fluezen: ze bleven aan de wal, dan wel voor anker, c.q. stevig vastgebonden aan hun volgschip.

Geale Postma (Lytse Earnewâldster) was één van de schippers die daarvoor koos. Pieter Jansma (Twa Famkes, Drachten), Brandt de Vries (Swanneblom, Earnewâld) en Hans Brakkee (Doeke van Martena, nu Drachten als officiële ligplaats) durfden het met hun bemanningen wel aan. Ze eindigden respectievelijk als zesde, zevende en achtste.

Winnaar in de kleine a-klasse was Andries Brouwer met 'De Reuzen' uit Akkrum, die naar verluidt ooit schipper hoopt te worden op een skûtsje van de SKS. Brouwer is stevig op weg, want werd tweede op de Hegemer Mar en opnieuw eerste op de Sleattemer Mar. Hij staat na drie wedstrijden op slechts 3,8 punten eerste, als protesten hem niet plagen. Pieter Jansma (Twa Famkes, Drachten) werd bij Sloten vierde, Geale Postma (Lytse Earnewâldster) eindigde er als tiende. Brandt de Vries (Swanneblom, Earnewâld) werd twaalfde, Hans Brakkee (Doeke van Martena, Drachten) dertiende, afgezien van eventuele protesten.
De skûtsjes van de IFKS zeilen vandaag en donderdag op de Tsjûkemar bij Echten en vrijdag en zaterdag op de Lemster baai.