Schipper Pieter-Jilles Tjoelker en bemanning feliciteren elkaar met de eerste overwinning, zondag, in de B-klasse.
Schipper Pieter-Jilles Tjoelker en bemanning feliciteren elkaar met de eerste overwinning, zondag, in de B-klasse. Foto: Actief Media

Eerste slag is daalder waard voor Sterke Jerke

ELAHUIZEN / HEEG - Als schipper Geale Tadema met het Eastermarder skûtsje de eerste echte wedstrijddag van de IFKS in de grote A-klasse winnend afsluit op de Fluezen, is zijn collega Pieter Jilles Tjoelker van de Sterke Jerke al weer bijna uitgefeest na diens eerste winst op hetzelfde water, maar dan 's ochtends in de B-klasse. Niet als enige overigens van ruim zestig schippers 'flikt' Tjoelker het een dag later nog eens: wéér eerste! Henk Regts deed hetzelfde in de C-klasse.

Tjoelker heeft jarenlang in de kleine a-klasse meegezeild en wilde vorig jaar wel eens wat anders: met een groot skûtsje (meer dan 17,10 meter) zeilen en zo hoog mogelijk komen (is: kampioen worden, promoveren naar de B's en zo mogelijk nogmaals promoveren, naar de grote A-klasse met de snelste skûtsjes van de IFKS.

Tjoelker en zijn bemanning zijn hard op weg om een volgend jaar een serieuze concurrent te worden van Geale Tadema. Maar vlak de concurrentie niet uit: Sietse Broersma (Ora et Labora, uit Heeg) werd tweede en derde en lag na twee dagen op plaats 2 met die vijf punten.

In de grote A-klasse kwam Geale Tadema - vorig jaar kampioen, met winst in de laatste twee wedstrijden en zondag winst in de eerste wedstrijd - na twee dagen uit op zes punten. 'Oude rot' Sikke Heerschop (voor de dertigste maal schipper in de IFKS-vloot) won de wedstrijd op de Hegemer Mar, maandagmiddag, met zijn skûtsje Wylde Wytse. Zijn zoon Wytse Heerschop zeilt in dezelfde klasse, maar kan 'de ouwe' nog niet bijhouden.

In de C-klasse won Henk Regts tweemaal achter elkaar met de 'Grutte Pier', vervaarlijk afgebeeld in het zeil met een enorm zwaard. Deelnemers uit de Actief-regio moesten na twee dagen genoegen nemen met (veel) bescheidener resultaten. Tim Roosgeurius en z'n bemanning op het Wâldwiif (Kootstertille) werden tweemaal zesde: op de Fluezen en op de Hegemer Mar.

Jelle Bekkema met De Verandering (Boornbergum) werd achtste en zevende en zit na twee dagen met vijftien punten nog net in het 'linker rijtje' van de vijftien C-skûtsjes. Kees van der Kooij en z'n bemanning op Ebenhaëzer uit Dokkum zeilden niet op de Fluezen: teveel wind en golven voor een relatief onervaren team, aldus Van der Kooij. Maandagochtend op de Hegemer Mar was het skûtsje als tweede op het water, maar finishte in de C-klasse na ruim anderhalf uur als één na laatste.

De ploeg lijkt de moed er in te houden en krijgt bovendien vandaag, woensdag, versterking van enkele jonge enthousiastelingen. "Foaral by hurde wyn kinne wy wol wat fersterking brûke", vindt Van der Kooij.